Wanneer: zaterdag 27 oktober, 11:00 uur
Waar: Optical Express, Eindhoven
Wat: Laserconsultatie

Tien jaar na de eerste poging laat ik in Eindhoven opnieuw onderzoeken of lasercorrectie een optie is voor mijn ogen. Mijn vriend Frank is mijn begeleider. We zijn vroeg aanwezig en worden vriendelijk ontvangen door de dames achter de balie. Er hangt een tv, er zijn tijdschriften en we mogen een kopje koffie nemen.

Om 11 uur word ik geroepen. Het eerste onderzoek wordt uitgevoerd door Sanne. Een standaard onderzoekje met een apparaat dat ik ook ken van bij de opticien. Met je kin op zo’n beugeltje, hoofd tegen de steun. Niks aan de hand, alles prima.

Daarna gaan we met Sanne naar een ander kamertje. Hier meet ze mijn oogdruk met een apparaat dat lucht tegen mijn ogen blaast. De oogdruk blijkt prima te zijn. Daarna het door mij meest gevreesde onderzoek; het meten van de hoornvliesdikte. Niet gevreesd omdat het pijnlijk is of zo, maar omdat de hoornvliesdikte tien jaar geleden ook de spelbreker was.

pentacam

De pentacam Bron

Eerst het rechteroog. Ik moet mijn kin op de steun van de Pentacam plaatsen en naar een blauw lampje kijken. Ik moet mijn ogen ver opensperren en staren naar het blauwe punt dat gaat draaien en daardoor mijn hoornvlies in kaart brengt. Het rechteroog is zo klaar. Met het linkeroog heb ik meer moeite, maar dat lukt na een keer of drie ook.

Frank staat met Sanne mee te kijken achter de monitor en ziet hoe er beelden van mijn ogen worden gemaakt. Op de monitor worden met kleuren getoond hoe de situatie ervoor staat. “Ik zie veel rood”, zegt Frank tegen Sanne, “betekent dat dat het hoornvlies te dun is?”. Sanne antwoordt “daar kan ik niet over oordelen, mijn collega bespreekt zometeen met jullie de resultaten”.

We mogen weer even in de wachtruimte/hal plaatsnemen. Na ongeveer 10 minuten roept de collega van Sanne ons binnen (ik ben helaas haar naam vergeten). Er volgen nog wat standaard testjes die ik ook ken van bij de opticien. Dan uiteindelijk toch het oordeel: het kan niet. De combinatie van een flinke cilinder en te dun hoornvlies in beide ogen maakt laseren onmogelijk.

Oculus-pentacam

Het resultaat: te veel rood

BAM. HET KAN NIET. Geen laser voor Deb. Ik had me er wel al op ingesteld, maar het is toch weer even een teleurstelling. Gelukkig is het een prachtige dag, dus we gaan nog even Eindhoven City in. Tijd voor ‘retail therapy’ 😉