Hej hej!

De meeste mensen die mij kennen weten wel dat ik een beetje gek ben van Zweden. Het land heeft prachtige natuur, vriendelijke mensen, een rustiger tempo dan Nederland, echte winters met sneeuw en leuke steden.

Hoe dat zo gekomen is?

ZweedshartNou, in april 2009 moest ik voor het eerst naar Zweden, voor mijn werk. Mijn taak was om een Zweeds partnerbedrijf te helpen met het voorbereiden van een demo bij de ondersteunende dienst van Sveriges Radio.

April is in Zweden zo’n maand tussen winter en lente in. Er ligt nog wat sneeuw, de wegen zijn nog erg vies en de natuur is nog aan het bijkomen van de kou. Toch dacht ik “hier is het vast erg mooi als de zon schijnt”. Sveriges Radio koos voor ons product met als resultaat dat ik gedurende de twee jaar die het project duurde een keer of acht in Stockholm ben geweest.

Ik was in die tijd single en wilde graag meer van Zweden zien. Dus ik boekte bij NoSun.nl een rondreis van 14 dagen. Met een busje gevuld met 8 deelnemers en reisleider André reden we dwars door Zweden. Vanuit Nederland via Denemarken naar Malmö, Göteborg, Bengstfors, Karlstad, Stockholm, Karlsborg, Värnamo en weer terug. We hebben in tentjes geslapen op campings maar ook een aantal nachten in het wild gekampeerd. Dat wildkamperen mag namelijk in Zweden, zolang je maar respect opbrengt voor de natuur. Het aantal muggen viel mee en het weer was goed. Voor mij voelt 20 graden in SE hetzelfde aan als 23 graden in NL

Tjörn

In 2009/2010 spendeerde ik heel wat uurtjes vrije tijd in World of Warcraft, in een guild met veel Zweden en Noren. Heel gezellig, dus dat deed nog een schepje bovenop de aantrekking die het land zelf al op me uitoefende. Zweden in de winter… dat wilde ik ook wel eens zien. Dus in februari van 2010 toog ik, wederom met NoSun, naar Johannisholm in de provincie Dalarna. Een week met temperaturen tussen de 10 en 24 ‘minusgrader’ zoals ze in het Zweeds zeggen, best wel koud.

Er lag een dikke meter sneeuw, goed voor de volgende activiteiten; snowboarden in Gesundaberget, een sneeuwscootersafari, ijsvissen, winterkamperen in een tipi, een sledehondentocht, schaatsen, sneeuwschoenwandelen en curling. Op het vakantieparkje waren ook nog een sauna, een hottub en een Lapse grillhut. Heerlijk, daar is het pas écht winter.

Op de sneeuwscooter

In de zomer van 2010 ben ik met een vriendin aan de scherenkust boven Göteborg gaan kamperen, op het schiereiland Tjörn. Prachtig gebied daar, echt een aanrader. Begin 2011 heb ik mijn vriend leren kennen en samen togen we in de zomer naar Mariestad, een plaatsje in de regio ‘Mellansjö’. Dat is tussen Vänern en Vättern, de twee grootste meren van het land. We huurden daar een huisje van een Nederlandse familie die een aantal jaren daarvoor naar Zweden waren verhuisd.

Afgelopen zomer hebben we twee plekken gecombineerd. Eerst een aantal dagen in Karlshamn, in de provincie Blekinge. En daarna een aantal dagen in Isaberg. Dat is best een groot skigebied en het is grappig als je dat helemaal groen en zonder sneeuw ziet. Isaberg ligt een stukje noordelijker in de provincie Småland (nee, ik bedoel niet het speelparadijs bij Ikea ;-)).

Het eiland Tärnö

Ik ben heel blij dat mijn vriend ook ‘fan’ van Zweden is geworden. Dat maakt vakanties uitzoeken een stuk makkelijker haha. Het land is duidelijk, alleen de regio nog… Dat wordt weer een klusje voor de volgende zomervakantie! Binnenkort schrijf ik meer over dit mooie land.

Hej då!

Ben jij al eens in Zweden geweest?