Een ander land en een andere cultuur betekenen vaak ook ander eten. Zweden staat bekend om zijn vis, zoals haring en rivierkreeftjes. Maar ook om zijn vlees, zoals de bekende gehaktballetjes, rendier en eland.

Typisch Zweeds eten #1: kanelbullar + smör + cider

Verder wordt er veel (organische) groenten gegeten en zijn ze ook niet vies van een aardappeltje. Door de vele immigranten vind je ook een gevarieerd aanbod van buitenlandse gerechten. Denk aan Thais, Libanees, Italiaans (pizza!) en Turks.

Ik ga jullie in een aantal berichten kennis laten maken met een aantal van die typisch Zweedse producten. In deze eerste post behandel ik kanelbullar, Bregott smör en Kopparberg cider.

Kanelbullar

Typisch Zweeds eten #1: kanelbullar + smör + ciderwordt gestrooid over een dun laagje boter. Het deeg wordt vervolgens uitgerold, gesneden in individuele porties, en gebakken. Deze constructiemethode wordt gebruikt omdat het onmogelijk zou zijn om in kaneel smaak te mengen in het deeg, want het zou de gist doden.

De kanelbulle is zo populair in Zweden dat 4 oktober sinds een aantal jaar bekend staat als “Kanelbullens dag”. Je kunt ze in Nederland kopen bij de Ikea; zij verkopen zakken met bevroren kaneelbroodjes die je even in de oven kunt afbakken. Die zijn best lekker, maar natuurlijk gaat er niks boven verse broodjes bij de bakker. Je kunt ze ook zelf maken, recepten zijn te vinden op internet. Ik heb ze zelf nog nooit gemaakt, misschien moet ik dat binnenkort toch maar eens gaan doen.

Bregott smör

Typisch Zweeds eten #1: kanelbullar + smör + cider

Het assortiment van Bregott

 

Als je in een Zweedse supermarkt bij het zuivelschap staat kun je kiezen uit een aantal merken boter. Naast Lätta, die we in Nederland ook kennen, heb je Bregott. Dit merk brengt een aantal varianten boter op de markt. De groene is mijn favoriet. Die bevat 75% vet, iets minder  dan de 80% vet die Nederlandse margarine bevat. Het verschil met de Nederlandse margarine is dat deze Bregott een beetje gezouten is. In Nederland vind je een gezouten variant alleen bij de roomboters. In ieder geval erg lekker op een geroosterd boterhammetje met hagelslag!

Kopparberg päroncider

 

Het assortiment van Bregottcoholpercentage kun je het vergelijken met pils, het bevat zo’n 4,5% alcohol. Er zijn ook alcoholarme en alcoholvrije varianten te koop. Dit is mijn favoriete drankje als ik in Zweden ben. De perencider is iets zoeter dan appelcider (zoals Jillz) die in Nederland wordt verkocht.

Een jaar of twee geleden spotte ik blikken päroncider bij de Ikea. YAY! Meteen 3 blikken van een halve liter gekocht. Thuis kwam ik erachter dat het alcoholvrije cider was hahahaha. Jammer, maar helaas. Toen verkochten ze bij Ikea Food ook nog alles in de originele verpakking, nu zijn alle producten verpakt een generieke Ikea-verpakking.

Ordbok

cider = cider

fika = koffie/thee drinken met iets lekkers erbij

kanelbulle = kaneelbroodje

smör = boter

typisk svensk mat = typisch Zweeds eten

Ken jij deze producten?

ondertekening