Onze kat Luna heeft zondag een van haar achterpootjes gebroken. Door alle consternatie en zorgen voor haar ben ik helemaal vergeten om een nieuw artikel online te zetten. Ik zal jullie even bijpraten.

luna-mooi

Onze Luna zit graag op de vensterbank naar buiten te kijken. In de buurt zitten meer katten en een paar van die katten zijn erg brutaal. Ik vermoed dat er zondagochtend weer eentje te kort bij het raam is gekomen waardoor Luna boos werd. Ze miauwt dan heel boos en vliegt van links naar rechts. Op de vensterbank staan twee bloempotten, waarvan er zondagochtend eentje op de grond lag. We vermoeden dus dat er een ongelukkige botsing met die pot is geweest. Pot valt en trekt Luna mee of zoiets.

Anyway, we hadden het eerst helemaal niet in de gaten. Ze was naar boven geslopen en verstopte zich onder het bed. “Die is geschrokken”, dachten wij, “laat haar maar even”. Toen ik een half uur later ging kijken lag ze op bed. Pas toen ik haar mee naar beneden nam en op de grond zette, zagen we dat ze mank liep.

De dierenarts gebeld, we konden meteen langskomen. De DA kon zo niet precies voelen wat er aan de hand was, dus maakte hij twee röntgenfoto’s. Wat bleek; in de achterpoot van een kat lopen drie botten en de middelste daarvan liet een breuk zien, net voor het voetje begint (als je begrijpt wat ik bedoel). Ze hoeft niet geopereerd te worden, met veel rust een spalk om haar pootje moet het vanzelf genezen. Kan wel 6 (!) weken gaan duren.

Luna met haar gespalkte achterpootje

Luna met haar gespalkte achterpootje

Haar pootje werd dus gespalkt en ze kreeg ook zo’n charmante kraag om. Toen we thuiskwamen heeft ze een hele tijd zitten blazen en boze keelklanken uit zitten stoten. Bewegen ging ocharm niet, ze kon alleen achteruit. Ze was helemaal uit d’r huisje. Ze heeft een tijdje bij een van ons op schoot gelegen en daar werd ze wel rustiger van. Omdat ze helemaal geen aanstalten maakte om te proberen de spalk te verwijderen hebben we de kraag maar afgedaan. Toen leek ze zich al wat beter te voelen.

Ik heb ’s nachts in de woonkamer op een matrasje op de grond geslapen. Toen alles rustig was in huis is ze een paar uurtjes bij mij komen slapen. Ook heeft ze wat rondgebanjerd, voor zover dat mogelijk was. Een bezoekje aan de kattenbak hoorde daar ook bij.

Luna in haar doosbench

Luna in haar doosbench

Maandag

Ik kon gelukkig met mijn werkgever regelen dat ik thuis kon werken. Ze heeft de hele dag op een stoel naast me geslapen. Ik had een dekentje over de stoel gehangen, zodat ze in een soort van tentje lag. Ik merkte dat ze steeds een veilig plekje zocht. Liefst ergens hoog en dat is natuurlijk niet zo handig als je niet goed kunt springen. Ze heeft overdag helemaal niks gegeten of gedronken.

Toen mijn vriend thuiskwam hebben we van een grote doos een provisorische bench/veilig hol voor haar gemaakt, op de grond. Daar heeft ze de hele avond heerlijk in geslapen. Ik ben nog naar de winkel geweest om lekkere snoepjes en kattenpudding voor haar te halen. Die pudding vond ze heerlijk, heeft ze twee theelepels van leeggeslobberd. Yes, ze heeft in ieder geval vocht binnen. Toen ik het licht beneden uit deed en wilde gaan slapen werd ze weer een beetje actief. Ze at van haar blikvoer (yes!) en dronk even later ook veel van haar water (yay!).

Dinsdag

Nu is het al dinsdag en ik werk nog een dag thuis. Ze is vandaag weer een stuk actiever en probeert weer wat rond te hinkelen. Ze mag het pootje natuurlijk niet (te veel) belasten. Ik laat haar maar even in de hoop dat ze zo meteen moe is en weer wil slapen. Op dit moment zit ze op de mat voor de achterdeur te proberen om het kattenluikje open te maken. Ik ga ervan uit dat dit allemaal positieve signalen zijn. Weet alleen niet zo goed wat we met haar moeten doen als ik morgen weer naar mijn werk moet. Ik of mijn vriend kunnen niet de hele week thuiswerken.

Oh ja, morgen moeten we ook met haar terug naar de dierenarts om het verband om de spalk te laten verschonen.

Heb jij ervaring met katten met gebroken pootjes? Heb je nog tips voor ons?