In een vorige post vertelde ik al over mijn liefde voor ‘kanelbullar’; Zweedse kaneelbroodjes. Ik heb ze laatst zelf gebakken en ik zal het recept hier met jullie delen. Ik kan je al verklappen dat ze erg lekker waren!

Typisk Svensk Mat: kanelbullar - debbieschrijft.nl

In Zweden kennen ze geen zelfrijzend bakmeel, dus gebruiken ze bloem en gist. Ik heb wel zelfrijzend bakmeel gebruikt en ik vond de smaak daardoor niet echt anders. Ik heb het recept bij Landleven vandaan.

Je maakt de bullar door een lap deeg op te rollen en die rol vervolgens in schijven te snijden. De lap deeg bestrijk je eerst met de vulling, een mengsel van basterdsuiker, boter en kaneel. Dit recept is voor ongeveer 30 tot 40 kanelbullar, afhankelijk van de grootte. Ik maakte ze iets kleiner in doorsnee omdat ik moet bakken in mijn vrij kleine combimagnetron.

 

Typisk Svensk Mat: kanelbullar - debbieschrijft.nl

Ingrediënten

Het deeg voor de broodjes:

  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2,5 dl melk
  • 150 gr roomboter
  • 50 gr suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 1 theelepel kardemonpoeder

Voor de vulling:

  • 50 gr roomboter
  • 100 gr basterdsuiker (ik heb bruine gebruikt)
  • 1 eetlepel kaneel

Papieren muffin- of cupcakevormpjes. Extra suiker voor garnering.

Werkwijze

  • Zeef het meel in een kom en en voeg bakpoeder, suiker, zout en kardemonpoeder toe
  • Smelt de boter (30 seconden in de magnetron)
  • Giet de gesmolten boter en de melk in de kom
  • Meng de ingrediënten en kneed het deeg. Je kunt ook eerst een mixer met deeghaken gebruiken
  • Mix de ingrediënten voor de vulling in een apart kommetje. Je kunt de boter weer smelten in de magnetron
  • Verdeel het deeg in 2 porties
  • Rol de eerste portie deeg uit tot een lap van ongeveer 30x40cm, maak de randen recht
  • Smeer de vulling uit over het deeg, zo dicht mogelijk tegen de randen aan
  • Rol het deeg op en herhaal voor de tweede portie
  • Leg de rollen op een groot bord of dienblad en zet ze 10 minuten in de koelkast om te rijzen
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Snij de rollen deeg in schijven en plaats iedere schijf in een papieren vormpje
  • Bestrooi de deegschijven met een beetje suiker
  • Plaats de schijven op een bakblik in de oven

Volgens het recept van Landleven moeten ze ongeveer 45 minuten bakken, maar de mijne waren na ongeveer 30 minuten al donker genoeg en gaar. Houdt de tijd dus goed in de gaten.

Typisk Svensk Mat: kanelbullar - debbieschrijft.nl

Je kunt de ‘kanelbullar’ een dag of twee bewaren in een afgesloten doos. Ze drogen echter vrij snel uit, dus ik adviseer om ze niet te lang van tevoren te bakken.

Småklig maltid!

ondertekening