Toen ik klein was bakten mijn opa en oma van vaders kant altijd wafels voor de hele familie. Heerlijk vond ik ze; harde, maar kruimige wafels. Opa en oma zijn er helaas niet meer en het precieze recept is verloren gegaan.

Wafels bakken zoals Oma dat deed! Ik deel haar recept voor harde kruimige wafels met jou.

Gelukkig hebben we het wel enigszins kunnen reconstrueren. Ik weet nog dat het deeg een vreemde gele kleur had. Het deeg was zo vast dat er voor iedere wafel een worstje ter grootte van een aardappelkroketje werd gedraaid. Die ‘aardappelkroketjes’ verbleven vervolgens een nacht in de koude bijkeuken, voordat ze tot wafel werden omgevormd.

Het was voor opa en oma altijd een hele klus, met heel wat voorbereidingstijd. Tegenwoordig bepaal ik de hoeveelheid deeg gewoon met een ijsschep. Het deeg rust wel nog altijd een nachtje in de koelkast voordat ik de wafels ga bakken.

ingredienten_wafels

Ingrediënten voor 25-30 wafels

  • 250 gram Blueband margarine
  • 3 eieren
  • 225 gram witte of lichte basterdsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (backin)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 gram bloem (gezeefd)
  • klein beetje zout
  • een scheutje melk
  • 1 glaasje rum (of andere sterke drank)

Werkwijze

Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom. Voeg dan één voor één de natte ingrediënten toe. Kneed het deeg goed door, dat kun je met de hand doen of met een mixer met deeghaken. Het deeg zal plakken, da’s niet erg.

deeg

Leg een schone theedoek over de kom en zet hem een aantal uren (het liefst een hele nacht) in de koelkast.

koelkast

Laat het wafelijzer warm worden op de hoogste stand.

wafelijzer

Het deeg zal waarschijnlijk nog plakkerig zijn. Ik vind een ijsschep en een gewone lepel het handigst werken om het deeg in het wafelijzer te krijgen. Deponeer aan iedere kant een balletje deeg, doe het wafelijzer dicht en wacht twee minuten.

balletjes-deeg

2-wafels-in-ijzerde-eerste-2

wafels

wafels_binnendoor

Eet smakelijk!

Eigenlijk is wafels bakken helemaal niet veel werk. Een kwartier om het deeg te maken en de volgende dag zo’n drie kwartier om deze hoeveelheid te bakken. Je schijnt wafels ook goed te kunnen invriezen, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Bak jij ook wel eens wafels?

ondertekening