Toen ik klein was bakten mijn opa en oma van vaders kant altijd wafels voor de hele familie. Heerlijk vond ik ze; harde, maar kruimige wafels. Opa en oma zijn er helaas niet meer en het precieze recept is verloren gegaan.
Gelukkig hebben we het wel enigszins kunnen reconstrueren. Ik weet nog dat het deeg een vreemde gele kleur had. Het deeg was zo vast dat er voor iedere wafel een worstje ter grootte van een aardappelkroketje werd gedraaid. Die ‘aardappelkroketjes’ verbleven vervolgens een nacht in de koude bijkeuken, voordat ze tot wafel werden omgevormd.
Het was voor opa en oma altijd een hele klus, met heel wat voorbereidingstijd. Tegenwoordig bepaal ik de hoeveelheid deeg gewoon met een ijsschep. Het deeg rust wel nog altijd een nachtje in de koelkast voordat ik de wafels ga bakken.
Ingrediënten voor 25-30 wafels
- 250 gram Blueband margarine
- 3 eieren
- 225 gram witte of lichte basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder (backin)
- 2 zakjes vanillesuiker
- 500 gram bloem (gezeefd)
- klein beetje zout
- een scheutje melk
- 1 glaasje rum (of andere sterke drank)
Werkwijze
Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom. Voeg dan één voor één de natte ingrediënten toe. Kneed het deeg goed door, dat kun je met de hand doen of met een mixer met deeghaken. Het deeg zal plakken, da’s niet erg.
Leg een schone theedoek over de kom en zet hem een aantal uren (het liefst een hele nacht) in de koelkast.
Laat het wafelijzer warm worden op de hoogste stand.
Het deeg zal waarschijnlijk nog plakkerig zijn. Ik vind een ijsschep en een gewone lepel het handigst werken om het deeg in het wafelijzer te krijgen. Deponeer aan iedere kant een balletje deeg, doe het wafelijzer dicht en wacht twee minuten.
Eet smakelijk!
Eigenlijk is wafels bakken helemaal niet veel werk. Een kwartier om het deeg te maken en de volgende dag zo’n drie kwartier om deze hoeveelheid te bakken. Je schijnt wafels ook goed te kunnen invriezen, maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.
20 Comments
Annet
Ja ja invriezen gaat perfect!!! maar vers zijn en blijven ze toch het lekkerst 🙂 grtjs Annet
AreyouShir?
Ik ben nog niet bekend met dit recept dus ik zal het eens proberen! Vind ze zo lekker met chocoladesaus…
liekejongenelis
Wow, dat ziet er echt heerlijk uit!
We hebben thuis wel een wafelijzer maar nog nooit wafels gebakken eigenlijk
Mack
Ik heb ze gemaakt, zijn echt superlekker.
Ik heb wel een paar kleine dingen anders gedaan. Ik heb eiwit en eigeel apart gehouden. Eigeel bij de natte ingredienten, boter en suiker. Het eiwit apart houden en stijfkloppen. Bloem door de natte ingredienten, en als laatste de eiwitten. Zijn hele lekkere wafels geworden ( en heb het deeg niet laten rusten, maar heb ze meteen gebakken)
debbieschrijft
Dat klinkt interessant Mack, bedankt voor je berichtje. Werden het met jouw recept wel ook harde, kruimige wafels?
Mack
Ja, zijn redelijk harde wafels, lekker kruimelig en door het apart opkloppen van de eiwitten lekker luchtig. ( door de melk en rum worden ze niet keihard, maar juist goed)
Esther
Hee Debbie, die ga ik ook maken. Ik mis de heerlijke Nederlandse wafels hier. De Zweedse wafels vind ik niet lekker net pannenkoeken
Debbie / Daqa
Net pas ergens gelezen dat het typisch limburgs is, nooit bij stilgestaan. Ik weet alleen dat rond oud en nieuw mijn oma staaaapels met wafels bakte (met zo’n mooi gietijzeren wafelijzer) en uitdeelde aan de hele familie. Ik heb ze vorig jaar ook gemaakt, maar dan met een bestron wafelijzer en een online gevonden recept. Ze waren heerlijk! Ik weet niet of het dit recept was, maar ze zien er in ieder geval wel hetzelfde uit. Van die wafels met knapperige puntjes.
groetjes van Debbie – geboren in Maastricht, nu wonend in Bunde (en werk ook nog eens in de IT..)
Martha
Mmmm ziet er goed uit,ben ook al twee dagen wafels aan het bakken voor de Kerst- in zondag.?
Debbie van Cleef
Oooh lekker! Ik koop alvast een pakje wafels zondag!
Debbie van Cleef
Hey Debbie, wat leuk dat je reageert! Zie nu pas dat ik je helemaal niet heb geantwoord. Mijn excuses. Mijn opa en oma deden dat ook ja, ieder kind kreeg zo’n wasemmer van de Tupperware vol met wafels mee naar huis. Ik krijg alweer zin om te gaan bakken hahaha.
Babs
Man, wat lekker! *knor, zegt mijn maag*
jo bindels
ik Jo ben een moeders keuken hulpje geweest en dus overal met de neus op en koken en bakken zijn dan nu ik getrouwd ben mijn lust en leven en nu gepensioneerd tijd zat en nu voor de feestdagen gaan we eens jouw wafels proberen heb nog nooit harde wafels gemaakt,dus op naar het ijzer als ze goed lukken hoor u het nog wel .
Debbie van Cleef
Ik ben heel benieuwd of ze smaken en ik hoor het heel graag!
jo bindels
bedankt voor u mail. ik heb vol verwachting het beslag uit de ijskast gehaald na 1 nachtje slapen had mij zorgen gemaakt voor het koelen , maar geweldig hij was er nog en gebakken en resultaat super smaak goed kleur goed , volgende keer doe ik er eens wat rozijnen of krenten door dan worden ze wat frisser maar ik denk dat de kinderen er snel door heen zijn , bedankt voor u recept
Monika Lenderink
Hoi Debbie, toevallig precies hetzelfde wafel/tosti ijzer van schoonmoeder gekregen. Echter, ik bak op stand 1, 2 minuten, dan zijn m’n wafels goudbruin. Wat is eigenlijk het nut van n nacht in koelkast? Heb ze nu gelijk gebakken aangezien ik net zoals jij bakpoeder heb gebruikt. Weet dat met bakamoniac het wel n nacht moet rusten.. ze smaken overigens heerlijk!!!
Debbie van Cleef
Tja, ik weet eerlijk gezegd niet waarom dat moet. Is meestal om het deeg te laten rijzen volgens mij?