In de serie over typisch Zweeds eten geef ik jullie vandaag wat achtergrondinformatie over ‘Fettisdagen’ en de ‘semla’ (mv semlor). In Zweden wordt geen Carnaval gevierd, maar ze kennen van oudsher wel de Christelijke traditie van het vasten. Op de dinsdag voordat de vastenperiode begint wordt nog goed gegeten. Die dag heet Fettisdagen, oftewel de vette dinsdag. De Zweden eten dan ‘semlor’. Een semla is een uitgehold zoet kardemombroodje. Binnenin vind je een mengsel van amandelspijs en slagroom. Kardemom is echt zo’n typisch Zweedse specerij. Ik gebruikte het ook bij het recept voor de kanelbullar.

Ik heb ze zelf wel eens gegeten en ik vind ze niet zo heel bijzonder. Ze zijn vrij zoet, maar ik ben niet zo’n slagroomfan. Voor mij smaakten ze een beetje als een Bossche bol zonder chocolade 😛

Maar, ieder zijn smaak, dus ik heb het recept voor jullie opgezocht.

semlor

Ingrediënten

Deeg

  • 75 gr margarine
  • 2,5 dl melk
  • 25 gr gist
  • 0,5 dl suiker
  • 7,5 dl fijne, witte bloem
  • theelepeltje kardemom
  • theelepeltje zout

Vulling

  • ca 300 gr amandelspijs (een rolletje kant-en klaar)
  • 1 dl melk
  • 3 dl slagroom

Poedersuiker voor garnering.

Bereiding

Vermeng alle droge ingrediënten voor het deeg, maak een kuiltje in het midden en verkruimel hierin de gist. Giet daarbij de lauwwarme melk en (liefst gesmolten) margarine. Als het deeg een bal wordt en loslaat van de deegkom, vochtige doek er overheen leggen en laten rijzen op een warme plaats (ca 45 min).

Daarna doorkneden met de hand en bolletjes vormen. Leg deze op een bakblik en zet deze op een warme plaats weg, afgedekt met plastic of een vochtige doek om te rijzen (ca 30 min). Verwarm de oven voor op 225°C. Bak de bolletjes in ca 10-15 min.

Laat de bolletjes afkoelen op een taartrooster. Snijd van ieder bolletje het bovenste kapje en neem een deel uit het broodje. Doe dit in een schaal. Vermeng dit met de amandelspijs en de melk voor de vulling. Verdeel de vulling in de bolletjes. Klop de slagroom en spuit of doe in ieder bolletje een flinke dot. Kapje er op leggen en bestrooien met poedersuiker.

Wat denk jij, zouden ze lekker zijn?

ondertekening