Afgelopen weekend heb ik iets gedaan dat al heel lang op mijn todo-lijst stond: een antislipcursus. De PeeVee van mijn werk had deze activiteit georganiseerd bij het Safety Experience Center in Rosmalen.

Antislipcursus

Ik moest erg vroeg op; we vertrokken om 07:15, ontvangst in Rosmalen was om 08:45.

Antislipcursus

Dit stond op het programma:

Op het Safety Experience Center oefent u de belangrijkste lessen in een ongevalsituatie. U leert veilig uitwijkmanoeuvres uit te voeren tijdens een noodstopsituatie. U doet ervaring op met onderstuur (voorwielslip) en overstuur (achterwielslip). U leert in een te snel genomen bocht weer de controle over uw auto te krijgen. U wordt begeleid door de beste instructeurs van Nederland.

Theorie

We begonnen met een theoretische inleiding. Met behulp van een filmpje gaf de docent ons informatie over remweg, reactievermogen en hoezeer afleiding tijdens het rijden je reactievermogen kan beïnvloeden. Het was interessant en leerzaam en het werd op een erg leuke manier gebracht.

Nu zelf!

Daarna was het tijd om naar buiten te gaan. Het was best koud en er was geen zon, maar gelukkig ook geen regen. Het SEC beschikt over een aardige vloot aan Mini’s en BMW1’s. De 45 deelnemers van ons bedrijf werden verdeeld in groepen en onze groep begon met de oefening voertuigbeheersing. Ze hadden een parcours uitgezet met pionnetjes en we moesten de auto tussen de pionnen door manoeuvreren zonder ze om te rijden. We moesten dit doen door het stuur netjes vast te houden op standje kwart voor drie. Normaal ben ik gewend om het stuur over te pakken in een bocht, maar hier mochten we het stuur alleen doorschuiven. Opvallend was dat ik en mijn vrouwelijke collega dat zo door hadden. De heren hadden er duidelijk meer moeite mee en er zijn ook heel wat pionnetjes op hun kant gegaan.

Daarna kwam het leukste gedeelte; de oefeningen met voorwiel- en achterwielslip. Er was een parcours met een aantal bochten. De weg was voorzien van een gladde coating en er werd constant water overheen gesproeid. Het was de bedoeling om met 30 km/h over dat parcours te rijden zónder in de slip te raken. Ik zat met 3 mannelijke collega’s in de auto en die vonden het natuurlijk veel leuker om wel te slippen en te proberen de auto weer recht te krijgen (ik ook trouwens :)). In de video kun je een aantal van onze capriolen (inclusief gegil) terugzien.

http://youtu.be/FDq6cgNTj

Als laatste oefening moesten we een ‘noodstop met uitwijk’ doen. Op een recht stuk weg optrekken tot 35 km/h, vervolgens vol op de rem trappen en proberen de instructeur te ontwijken. Die snelheid lijkt niet erg hoog, maar toch is het dan al best moeilijk om de auto onder controle te houden en zo snel mogelijk te stoppen.

Ik vond het een leerzame dag en ik heb toch wel wat dingetjes opgestoken. ’t is goed om eens te voelen wat zo’n auto doet als je in een slip raakt,  of als je hard moet remmen. Daarnaast was het echt cool om eens zo met een auto te kunnen ‘spelen’. We hebben veel gelachen en ons erg goed geamuseerd. Een aanrader dus!

Heb jij wel eens zo’n slipcursus gedaan?

Het Safety Experience Center is 364 dagen geopend (alleen eerste Kerstdag gesloten). Voor zo’n cursus ben je over de 100 euro kwijt, dus dat is best prijzig. Er komen wel regelmatig aanbiedingen langs op de bekende aanbiedingensites.

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!