Lees jij ook zo graag? Als kind was ik al een boekenwurm. Van de bieb mocht ik tijdens de vakantieperiode zes boeken lenen, en die zes (dikke) boeken kwamen gelezen mee terug van de camping. Tegenwoordig lees ik ook nog graag, maar bij vlagen. Soms lees ik drie boeken achter elkaar uit, dan lees ik maanden niet. Een jaar of vijf geleden kocht ik mijn eerste ereader, maar die was nu aan vervanging toe. Entrée: de Kobo Glo.

koboglo_header

Kenmerken

De Kobo Glo is een ereader met een 6 inch E Ink touch screen, met ingebouwd ComfortLight. Dat laatste betekent dat de ereader ingebouwde verlichting heeft. “Dan kun je toch net zo goed op je iPad lezen?” Nee, ik vind dat niet prettig. Een iPad (of andere tablet) heeft een scherm als een computerscherm en geeft veel te veel (vervelend fel) licht.

(klik op de foto’s om de galerij te openen)

Je kunt zelf een lettertype kiezen (mits het boek dit ondersteunt) en ook de lettergrootte en regelafstand zijn in te stellen. Je kunt een ereader met één hand vasthouden want hij weegt maar 185 gram. Afmetingen: 114 x 157 x 10 mm. Je kunt via WiFi verbinding maken met de Kobo Bookshop om boeken te kopen, maar dat heb ik nog niet gedaan.

(klik op de foto’s om de galerij te openen)

Bediening

Qua bediening van het boek werkt de Kobo Glo prima. Je tikt aan de kant van het scherm als je de pagina wil omslaan, ook terugbladeren gaat op dezelfde manier. Het menu vond ik niet heel lekker werken, maar gisteren heb ik toevallig nog een update geïnstalleerd, waardoor dat menu nu wel verbeterd is. Er zit ook een browser op, maar die gebruik ik niet.

Geheugen

Het grote voordeel van een ereader is dat je er veel boeken op kunt zetten, maar geen hele stapel papier hoeft mee te slepen. Er is 1GB aan geheugen voor je beschikbaar, dat zijn zo’n 1000 boeken!

Extra’s

Kobo biedt gratis apps voor je tablet, telefoon (iOS, Android en Blackberry) en pc. Via een account kun je je boeken dan synchroniseren naar alle devices. Je zou dus thuis kunnen lezen op je ereader, waarna je in de trein verder leest op je telefoon. Dat leek me handig, maar helaas werkt dit alleen voor boeken die je in de Kobo Bookshop aanschaft. Woorden die je niet kent kun je markeren en opzoeken in een woordenboek of vertaalwoordenboek. Je kunt notities maken en passages markeren.

kobo_achterkant

Boeken toevoegen

Zoals ik hierboven al schreef kun je via WiFi boeken kopen in de Kobo Bookshop. Daar kun je ook veel (oude) titels gratis downloaden. Zelf heb ik een grote verzameling boeken op mijn pc staan, dus ik zet ze er langs die weg op. Ik gebruik al een hele tijd het programma Calibre om waarmee ik mijn verzameling boeken beheer.

Batterij

Als je de WiFi uit hebt staan gaat de batterij van de Kobo Glo volgens de fabrikant ongeveer één maand mee. Dat klopt wel ongeveer denk ik. Ik zet de ereader na het lezen altijd in de slaapstand. De voorpagina wordt dan getoond en de ereader gaat ook weer supersnel aan. Als je ‘m helemaal uitzet gaat de batterij langer mee, maar dat duurt ’t opstarten bijna dertig seconden. En da’s best lang als je maar een kwartiertje wil lezen in bed.

Mijn mening

Ik vind de Kobo Glo lekker lezen. Het ingebouwde lichtje is ideaal als je ’s avonds wil lezen. Genoeg licht om bij te kunnen lezen en je ‘schijnt’ je partner niet ’t bed uit. 🙂 Qua batterijduur vind ik ‘m ook prima. Je kunt de ereader met de bijgeleverde kabel opladen via de USB-poort van je pc en via de iPad-lader gaat het ook goed. Ik vind zelf heel fijn dat de voorpagina van het boek te zien is als je de ereader ‘dicht’ doet. Dat had ik bij mijn oude ereader niet. Zo onthoud ik ook visueel welke boeken ik heb gelezen.

kobovoorkant

Yay or Nay?

Yay!

Ik heb mijn Kobo Glo een aantal maanden geleden voor € 129,99 gekocht bij de Media Markt. Nu kost hij daar (online) €120,00. Verder is hij te koop bij BCC, Blz, Cool Blue, Libris, Makro, Saturn, Bobshop en Wehkamp. Vreemd genoeg niet bij Bol.com. Qua kleuren kun je kiezen uit (helemaal) zwart en wit (met een blauwe, zilveren of roze achterkant).

Lees jij al ‘e’  of lees je liever een ‘echt’ boek?

P.S. kijk ook eens op http://www.ereaders.nl/ als je meer wil weten over ereaders en alles wat daarmee samenhangt.

ondertekening