Pakjesavond is achter de rug, Sinterklaas en zijn pieten gaan weer terug naar Spanje. Heb je nog veel kruidnoten over? Geen nood, die kun je opmaken in deze heerlijk cake!

kruidnotencake_header

Ik kwam het recept voor de cake met kruidnoten vorige week tegen bij Kimberly van Birds and Beez. De cake zag er zo lekker uit dat ik ‘m meteen heb gemaakt. En hij was jummie! Afgelopen dinsdag heb ik er nog een gemaakt voor mijn verjaardag.

De benodigdheden

  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram bloem (ik gebruikte tarwebloem)
  • 200 gram fijne suiker
  • 150 gram kruidnoten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 theelepel speculaaskruiden

kruidnotencake ingredienten

Ik had geen speculaaskruiden en bij de supermarkt waren ze uitverkocht, dus heb ik een aantal kruidnoten fijn gemaakt en die door het deeg gedaan. In tijden van gebrek word je creatief 😉
De tweede keer had ik nog maar iets van 70 gram kruidnoten over en de cake smaakt daarmee ook heerlijk. Gewone suiker, bruine basterdsuiker, witte basterdsuiker, alles kan. Dit recept is echt ideaal om restjes mee op te maken.

De bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe de boter samen in een kom met de suiker en de vanillesuiker. Mix deze door elkaar tot het lekker romig word en de suiker is opgelost.

Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen totdat er een luchtig beslag is gevormd. Als je ziet dat het mengsel wat gaat schiften moet je er alvast een eetlepel van de bloem bij toevoegen.

Als je dat hebt gedaan pak je een spatel en spatel je de bloem samen met het snufje zout, de kruidnootjes en speculaaskruiden door elkaar heen. Doe dit echt met een spatel anders gaat het niet helemaal goed. Spatelen doe je als volgt; schep door het beslag en draai telkens de beslagkom een kwartslag.

Vet de cakevorm goed in met boter en strooi er daarna een eetlepel bloem in. Klop vervolgens de overtollige bloem uit de vorm. Schep het beslag met de spatel in het ingevette cakeblik.

Tijd om de cake af te bakken! Zet het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Haal de cake daarna meteen uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster. Kimberly heeft in haar blogpost ook foto’s van de bereiding toegevoegd, dus neem haar artikel zeker even door.

Het resultaat

kruidnotencake

cake_binnenkant

Ik heb helaas geen betere foto’s kunnen maken, maar ik denk dat deze ook wel overtuigen. De cake is gewoon ontzettend lekker!

Dág Sinterklaasje! 😉

Heb jij nog kruidnoten over voor deze heerlijke cake?

ondertekening