De afgelopen maanden heb ik samen met een collegaatje heel wat potten oploskoffie verbruikt, omdat we de koffie op het werk niet lekker vonden. We hadden dus een hele verzameling lege potten opgebouwd; tijd om daar een DIY mee te verzinnen!DIY: kerstsfeer in een lege pot

Vorig jaar heb ik al eens iets gepost met lege potjes: Creatief met glas. Na wat creatieve brainwaves kocht ik bij de Action een paar LED-lichtsnoertjes op batterijen en een pakje peel-off stickers. Spuitbussen met verf had ik nog van vorig jaar. Bij de Wibra vond ik een vilten placemat; om zo’n pot gewikkeld leek me die ook wel leuk.

DIY: kerstsfeer in een lege pot

Werkwijze

1. Potten schoonmaken
Was de potten goed en verwijder alle plakresten van het etiket. Vergeet ook de doppen niet.

2. Bestickeren
Twee potten heb ik eerst bestickerd. De stickers van Action werken superfijn. Ze zijn volgens mij van vinyl.

3. Spuitverf
Doe het spuitwerk buiten, of binnen in een goed geventileerde ruimte! De doppen heb ik op een stuk karton gelegd en zo gespoten. Het was vrij lastig om het blauwe van de doppen egaal en netjes van kleur te veranderen.

DIY: kerstsfeer in een lege pot

De potten heb ik om een bezemsteel gehangen. Zo kon ik ze makkelijk draaien tijdens het spuiten. Ook een perfecte droogplek!

DIY: kerstsfeer in een lege pot

4. Laten drogen
Op de spuitbussen staat dat de verf binnen 10 minuten droog is en dat klopt ook wel. Ik kon er dus vrij snel mee verder.

5a. Stickers eraf halen
De twee stickers die ik op 2 van de 3 potten had geplakt moesten er vervolgens weer af. Dat ging eigenlijk ook super eenvoudig.

5b. Vilten tafereel
De vilten placemat was nog het lastigst te verwerken. Ik heb de placemat op maat geknipt en alle randen van lijm voorzien. Achteraf gezien had ik beter het lijmpistool kunnen gebruiken in plaats van de alleslijm. Het vilt plakte daarmee niet super goed op de glas-/verflaag.

6. LED-lampjes bevestigen
De LED-lampjes werken op twee batterijen en er zit zo’n aan/uitschakelaar aan. Aangezien de lichtjes helemaal in de pot worden gestopt (LED-licht wordt niet warm), moet je die schakelaar wel op een slimme manier kunnen bedienen. Daarom heb ik schakelaar met een lijmpistool aan de binnenkant van de deksel gelijmd. Zo kun je de pot eenvoudig opendraaien, schakelaar omzetten en weer dicht doen.

DIY: kerstsfeer in een lege pot

Resultaat

En zie hier het resultaat:

DIY: kerstsfeer in een lege pot

Kosten

Deze DIY kun je zeer budgetvriendelijk uitvoeren. Je kunt eigenlijk glazen potjes in ieder formaat gebruiken. De LED-lampjes kosten € 1,29 per stuk. De placemat van vilt was € 1,-. Van de spuitbussen kan ik me de prijs niet meer herinneren, maar die komen dus ook bij Action vandaan.

Ben jij al creatief geweest met kerstversiering?

ondertekening