Van iPhone 4 naar Samsung Galaxy S4 … oftewel van iOS7 naar Android Jelly Bean. Bevalt mij die overstap of heb ik er spijt van? Had ik toch beter de iPhone S5 kunnen kopen? 

ip4-s4_header

Eind september was mijn iPhone 4 bijna 2,5 jaar oud. Hij werkte nog prima, maar werd toch wel erg traag. Tijd voor een nieuw toestel. Ik had de Apple presentatie afgewacht om te zien wat de nieuwe iPhone 5S te bieden heeft. Op zich een geweldig toestel; weer beter, weer sneller, maar toch wel erg prijzig. Geen ‘mindblowing’ nieuw design of besturingssysteem.

ip4-s4_afmetingen

Mijn vriend is erg tevreden over zijn Samsung Note 2 en ik had zin om een nieuwe gadget uit te proberen, dus koos ik de Samsung Galaxy S4. Ik zal in deze blogpost mijn mening over beide toestellen en besturingssystemen opsommen. Ik geef beide telefoons op verschillende vlakken een score tussen 1 en 3, waarbij 3 het beste is. Het is geen technische review, maar mijn mening over de verschillen die ik heb gemerkt en die voor mij van belang zijn. Technisch gezien kun je een iPhone 4 natuurlijk niet vergelijken met een Samsung Galaxy S4 die bijna 2 jaar jonger is.

Design/Kwetsbaarheid

De iPhone vind ik mooi. Mooi design, over alles is tien keer nagedacht. MAAR, de iPhone is ook erg kwetsbaar. Wij hebben thuis een grindvloer en de combinatie van een grindvloer en een iPhone van glas is geen handige combinatie. Remedie: een hoesje om de iPhone. Veilig, maar het design wordt daardoor wel verpest.

De Samsung Galaxy S4 daarentegen is grotendeels gemaakt van kunststof. De voorkant is ook van glas, maar door de opstaande rand (de bezel) valt de telefoon niet meteen op het glas als hij met z’n snoet naar beneden op de grond (a.k.a. grindvloer) valt. Ik ben nogal onhandig, dus een minder kwetsbaar toestel is beter voor Deb :-). De S4 heeft ook hoesjes die niet meteen het design verpesten. Bij Samsung vervang je de complete kunststof achterkant van de telefoon door het nieuwe hoesje. Aan de voorkant heb je dan zo’n klep die het glas beschermt. Ik heb een geel hoesje, maar omdat het een beetje in de weg zit bij het maken van foto’s heb ik het er weer af gehaald.

Score design: iPhone een 3 , Samsung Galaxy S4 een 2
Score kwetsbaarheid: iPhone een 1, Samsung Galaxy S4 een 2

Gebruikersgemak van het besturingssysteem

Kan ik kort over zijn, iOS7 van Apple werkt. Je hebt niet veel opties om ‘m te ‘customizen’, maar ook nu is bijna alle functionaliteit goed overdacht, dus je hebt ook niet veel customization nodig vind ik.

Bij de S4 merk je goed dat smartphones gewoon mini computers zijn. Het besturingssysteem Android biedt allerlei opties. Je krijgt bij iedere video, internetpagina of ander bestand dat je opent de vraag met welke app je die wil openen. Iedere foto-app die je gebruikt om foto’s te bewerken zet jouw foto’s standaard in een eigen map. Je kunt eigen lettertypes installeren. Je kunt 5 pagina’s vullen met apps, maar je hebt ook nog een soort van startmenu. Pretty confusing in het begin hoor.

Score: iPhone een 3, Samsung Galaxy S4 een 2

Apps sluiten doe je in Android door horizontaal swipen, in iOS7 door verticaal swipen.

Apps sluiten doe je in Android door horizontaal swipen, in iOS7 door verticaal swipen.

Apps

Het aanbod aan apps is ongeveer hetzelfde. Een app die in de Apple App Store gratis is kan in de Google Play Store geld kosten en andersom. In de twee jaar dat ik in de App Store shopte ben ik geen apps tegengekomen die niet werkten. Bij de Play Store gebeurt dat wel. Maar dat is ook het verschil tussen het gesloten systeem van Apple en het open source systeem van Android. Maar goed, als een app niet werkt, gooi je ‘m er weer af en probeer je de volgende.

Score: iPhone een 3, Samsung Galaxy S4 een 3

Play Store versus App Store

Play Store versus App Store

Typen/toetsenbord

Dan komen we toch bij een onderdeel waarbij de S4 voor mij hoog op nummer 1 staat; het toetsenbord! Bij de iPhone zitten de cijfertoetsen achter een submenu, bij de S4 zijn ze meteen in beeld. Veel handiger! De iPhone heeft autocorrectie, maar die heb ik na één dag al uitgezet. Het werkt met een soort van pop-upje waarin 1 suggestie wordt gegeven. Is niet handig. De S4 laat aan de bovenkant van je toetsenbord een aantal opties zien en geeft ook goede voorspellingen voor het woord dat je gaat typen.

Score: iPhone een 1, Samsung Galaxy S4 een 3

ip4-s4_suggesties

Schermgrootte

De iPhone 4 heeft een scherm van 3,5 inch en de Samsung Galaxy S4 heeft een scherm van 5 inch. Toch wel een wereld van verschil en ik moet zeggen dat ik het grotere scherm erg waardeer. Je ziet het verschil heel goed met de mobiele site van bol.com:

Score: iPhone een 1, Samsung Galaxy S4 een 3
P.S. het scherm van de iPhone 5s is gegroeid naar 4 inch, nog niet erg groot dus.

ip4-s4_schermgrootte

De Terug-knop

Dit is een eigenschap die de Samsung Galaxy S4 heeft; een Terug-knop. Bij de iPhone zit de bediening (behalve de fysiek Home-knop) helemaal in het touchscreen ingebakken. De S4 heeft naast de bediening via het touchscreen ook een Home-knop, plus een Terug-knop en een Instellingen-knop. Die laatste twee zijn geen fysieke knoppen, maar touch-knoppen op de behuizing. Snap je ’t nog? 😉

Ik was in het begin vaak ook in de war over welke knop of optie ik nu moest kiezen. Nu ik eraan gewend ben vind ik vooral de Terug-knop briljant. Stel: je krijgt een e-mail met daarin een link. Je klikt op de link waardoor de browser wordt geopend. Wil je daarna terug naar je mail, dan moet je op de iPhone via de Home-knop gaan. Op de S4 tik je op de Terug-knop en je bent terug in je mail. Eenvoudig en erg handig.

Score: iPhone een 1, Samsung Galaxy S4 een 3

ip4-s4_instelling-terugEindscore

Nu gaan we de scores voor deze 6 onderdelen optellen:

Apple iPhone 4:         13 punten
Samsung Galaxy S4: 18 punten

De Samsung Galaxy S4 is dus de winnaar. En nee, ik heb ook echt geen spijt van deze aankoop. Maar dat neemt niet weg dat ik nooit meer een iPhone zou kopen hoor. De manier waarop de iPhone samenwerkt en synchroniseert met mijn iPad en mijn MacBook Air is wel iets dat ik nu mis. Maar het grotere scherm, de Terug-knop en het betere toetsenbord van de S4 wegen voor mij nu zwaarder.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn mening. Heb jij een iPhone of een Samsung? Of heb je een telefoon van een ander merk?

ondertekening