Ik zat gisteren te denken aan alle films die ik in 2013 heb gezien. Sommigen in de bioscoop, sommigen thuis op het kleinere scherm. Vijf films sprongen er toch wel uit voor mij dit jaar. Wil je weten welke?

films2013_header

1. Gravity

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalsky (George Clooney). Matt heeft het commando over zijn laatste vlucht voor hij met pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalsky alleen achterblijven – vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben … en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.

Met Sandra Bullock en George Clooney. Score op IMDB.com: 8,4/10.

Waarom moet je deze film kijken?

Omdat de desolaatheid van de ruimte zo goed overkomt. Ryan is op een gegeven moment gewoon echt alleen en doet wanhopige pogingen om weer terug naar de aarde te komen. De schoonheid, maar ook het gevaar van de ruimte wordt ontzettend mooi in beeld gebracht. Normaal gesproken vind ik 3D nooit zoveel toevoegen aan een film, maar in deze heeft ’t echt een functie.

2. Prisoners

Keller Dover (Hugh Jackman) wordt geconfronteerd met de ergste nachtmerrie van een ouder. Zijn zes jaar oude dochter Anna en haar vriendinnetje Joy worden vermist. Het enige aanknopingspunt is een vervallen camper die eerder in hun straat stond geparkeerd. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal) leidt het onderzoek en arresteert de bestuurder Alex Jones (Paul Dano). Wegens gebrek aan bewijs moet hij de verdachte echter weer laten gaan. Wetende dat het leven van zijn dochter op het spel staat besluit Dover het heft in eigen hand te nemen.

Met Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal en Paul Dano. IMDB score: 8,1/10.

Waarom moet je deze film kijken?

Ik heb deze film pas geleden gekeken. De acties van vader Keller Dover zijn begrijpelijk, maar gaan regelmatig over het randje. Uiteindelijk blijkt hij toch niet ver van de waarheid te zitten. De film is beklemmend en verrassend tegelijk. Jake Gyllenhaal speelt fantastisch, mede door het fascinerende zenuwtrekje aan zijn ogen. Als je houdt van donkere, spannende thrillers, dan is deze film voor jou.

3. What Maisie knew

De zevenjarige Maisie is de speelbal in een voogdijzaak tussen haar moeder Susanna, een oude rockster, en haar vader Beale, een belangrijke kunsthandelaar. In een poging om de strijd om de voogdij te winnen trouwt Beale met Maisie’s oppas Margo, waarna op haar beurt Susanne trouwt met de lokale barman Lincoln. Op die manier worden Margo en Lincoln gedwongen deel uit te maken van deze onderlinge vete en krijgen ze sympathie voor Maisie’s positie, en uiteindelijk voor elkaar.

Met Alexander Skarsgård, Julianne Moore, Steve Coogan, Joanna Vanderham en de kleine Onata Aprile als Maisie. IMDB score: 7,5/10.

Waarom moet je deze film kijken?

Ik koos deze film aanvankelijk alleen omdat Alexander Skarsgård een van de acteurs is :-P. Het is echter een prachtig verhaal dat echt indruk op mij heeft gemaakt. De film laat het effect zien dat een (vecht)scheiding kan hebben op een kind, vanuit het perpectief van het kind. Vaak zeggen ouders (of volwassenen in het algemeen) dingen waarvan ze aannemen dat kinderen dat niet horen, begrijpen of zich herinneren.

4. The Hobbit: The Desolation of Smaug

‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’ pikt het verhaal direct op na de gebeurtenissen in ‘An Unexpected Journey’. De dwergen, Bilbo en Gandalf zijn succesvol ontsnapt uit de Misty Mountains, en Bilbo heeft de Ring te pakken gekregen. Samen reizen ze nu verder om het dwergenkoninkrijk Erebor terug te winnen op de draak Smaug, samen met de berg goud die daar ligt.

Met Ian McKellen, Martin Freeman, James Nesbitt, Orlando Bloom, Evangeline Lilly en heel veel anderen. IMDB score: 8,3/10.

Waarom moet je deze film kijken?

Dit soort films duren mij over het algemeen te lang, maar ik moet zeggen dat ik daar nu geen last van had. De karakters waren geweldig aangekleed en de draak Smaug leek net echt. De film is spannend en wel eentje die je in de bioscoop gezien moet hebben vind ik. Wel is het vreemd dat er uit een boek van 400 pagina’s (The Hobbit van Tolkien) drie films van elk bijna drie uur lang kunnen worden geperst…

5. The Impossible

Maria, Henry (Naomi Watts & Ewan McGregor) en hun drie zoons gaan in de winter op vakantie en zoeken het mooie weer op in Thailand. Maar op de morgen van 26 december, wanneer de familie rustig bij het zwembad zit, zien ze een grote zwarte vloedgolf hun kant op komen. Ze worden getroffen door een tsunami. Maria komt na een hevige klap weer boven water, maar weet zeker dat haar familie het niet gered heeft. Dan ziet ze haar oudste zoon Lucas verderop in het water…

Met Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin en Oaklee Pendergast. IMDB score: 7,6/10.

Waarom moet je deze film kijken?

Deze film is gebaseerd op de tsunami die Thailand trof op tweede kerstdag in 2004. De film is nog geen 10 minuten bezig als de tsunami het vakantieresort van de familie overspoelt. Die scenes vond ik ontzettend indrukwekkend. Ik weet niet hoe ze het allemaal hebben opgenomen, of hoeveel ervan uit de computer is getoverd, indrukwekkend was het wel. Ik heb in januari ook al over deze film geblogd en toen ik dit lijstje ging samenstellen was dat één van de eerste films waaraan ik moest denken.

Welke van deze films heb je gezien of ga je nog kijken?

ondertekening