Limburgs zuurvlees, oftewel ‘zoervleisj’ zoals wij dat noemen, is een gerecht waar ik al jaren van smul. Meestal in combinatie friet, soms ook als vlees bij aardappels en rode kool. Gek genoeg had ik het nog nooit zelf gemaakt. In de kerstvakantie heb ik bij de plaatselijke slager een kilo runderpoulet gehaald en ik ben aan de slag gegaan. Ik kan al verklappen dat het heerlijk smaakte! Ben je nieuwsgierig naar het recept?

Een recept voor heerlijk, écht Limburgs zuurvlees!

Vroeger werd het vlees in azijn gezet zodat het langer zou kunnen worden bewaard. Bij het bereiden van het vlees werd het dan gezoet met stroop om de zurigheid eruit te halen. Een heel aparte, lekkere, zoetzure smaakcombinatie die nu nog heel geliefd is in Limburg. Ik heb een aantal recepten online bekeken en ik heb de ingrediënten en bereiding een beetje gemixt. In het kader van “een beetje van mezelf en een beetje van Maggi”. 😉

Let op: je hebt bij dit recept een dag en/of nacht voorbereidingstijd nodig!

Benodigdheden

  • 1 kilo runderpoulet, sukadelappen of runderlappen
  • 4 deciliter witte (wijn)azijn
  • 4 deciliter water
  • 60 gram boter
  • 4 forse uien
  • 4 plakken ontbijtkoek
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 3 kruidnagels
  • 6 blaadjes laurier
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • optioneel: 1 eetlepel bindmiddel (bijvoorbeeld Maizena)

Voorbereiding (een dag vooraf)

  1. Snij de sukade- of runderlappen in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm
  2. Bestrooi het vlees met zout en gemalen peper
  3. Snij de uien in ringen
  4. Meng in een ruime kom de (wijn)azijn met het water
  5. Voeg de gesneden uien, blaadjes laurier en kruidnagels toe
  6. Schep de stukken rundvlees door de marinade
  7. Het vlees afdekken en 24 uur in koelkast laten marineren

Bereiding

  1. Vlees en uien uit de marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier
  2. In een braadpan boter verhitten en het vlees, tezamen met de uien aanbakken
  3. Ontbijtkoek verkruimelen en deze samen met de stroop en de helft van de marinade aan het vlees toevoegen
  4. Het geheel ongeveer drie uur zachtjes laten stoven in de afgedekte pan
  5. Het gerecht is klaar wanneer het vlees bijna uit elkaar valt.
    (Check het vlees ieder half uur, bij mij was het na 2 uur al gaar.)
  6. Eventueel binden met Maizena
  7. Naar eigen smaak nog wat peper en zout toevoegen

P.S. ik ben vergeten de uien aan de marinade toe te voegen. Ik heb ze pas bij het braden van het vlees toegevoegd. Het zuurvlees smaakte mijn gasten goed, maar ik miste toch een bepaalde ‘edge’, wellicht dat dat door de uien kwam.

Limburgs zoervleisj smaakt het best met verse frietjes en (zelfgemaakte) appelmoes!

zoervleisj_resultaat

ondertekening