Limburgs zuurvlees, oftewel ‘zoervleisj’ zoals wij dat noemen, is een gerecht waar ik al jaren van smul. Meestal in combinatie friet, soms ook als vlees bij aardappels en rode kool. Gek genoeg had ik het nog nooit zelf gemaakt. In de kerstvakantie heb ik bij de plaatselijke slager een kilo runderpoulet gehaald en ik ben aan de slag gegaan. Ik kan al verklappen dat het heerlijk smaakte! Ben je nieuwsgierig naar het recept?
Vroeger werd het vlees in azijn gezet zodat het langer zou kunnen worden bewaard. Bij het bereiden van het vlees werd het dan gezoet met stroop om de zurigheid eruit te halen. Een heel aparte, lekkere, zoetzure smaakcombinatie die nu nog heel geliefd is in Limburg. Ik heb een aantal recepten online bekeken en ik heb de ingrediënten en bereiding een beetje gemixt. In het kader van “een beetje van mezelf en een beetje van Maggi”. 😉
Let op: je hebt bij dit recept een dag en/of nacht voorbereidingstijd nodig!
Benodigdheden
- 1 kilo runderpoulet, sukadelappen of runderlappen
- 4 deciliter witte (wijn)azijn
- 4 deciliter water
- 60 gram boter
- 4 forse uien
- 4 plakken ontbijtkoek
- 3 eetlepels appelstroop
- 3 kruidnagels
- 6 blaadjes laurier
- versgemalen peper en zout naar smaak
- optioneel: 1 eetlepel bindmiddel (bijvoorbeeld Maizena)
Voorbereiding (een dag vooraf)
- Snij de sukade- of runderlappen in stukjes van ongeveer 3 bij 3 cm
- Bestrooi het vlees met zout en gemalen peper
- Snij de uien in ringen
- Meng in een ruime kom de (wijn)azijn met het water
- Voeg de gesneden uien, blaadjes laurier en kruidnagels toe
- Schep de stukken rundvlees door de marinade
- Het vlees afdekken en 24 uur in koelkast laten marineren
Bereiding
- Vlees en uien uit de marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier
- In een braadpan boter verhitten en het vlees, tezamen met de uien aanbakken
- Ontbijtkoek verkruimelen en deze samen met de stroop en de helft van de marinade aan het vlees toevoegen
- Het geheel ongeveer drie uur zachtjes laten stoven in de afgedekte pan
- Het gerecht is klaar wanneer het vlees bijna uit elkaar valt.
(Check het vlees ieder half uur, bij mij was het na 2 uur al gaar.) - Eventueel binden met Maizena
- Naar eigen smaak nog wat peper en zout toevoegen
P.S. ik ben vergeten de uien aan de marinade toe te voegen. Ik heb ze pas bij het braden van het vlees toegevoegd. Het zuurvlees smaakte mijn gasten goed, maar ik miste toch een bepaalde ‘edge’, wellicht dat dat door de uien kwam.
Limburgs zoervleisj smaakt het best met verse frietjes en (zelfgemaakte) appelmoes!
10 Comments
Martha
Het smaakte heerlijk…!!!!
glossiequeen
Nog nooit gegeten, maar ziet er heerlijk uit!
Cindy
Ha nichske,
Gek genoeg heb ik ook nog nooit zelf zoerfvleisj gemaakt, maar je hebt me geïnspireerd. Ik ga die van jouw proberen!!
groetjes Cindy
debbieschrijft
Ja, leuk Cindy. Moet je doen! Een collegaatje van mij heeft ’t vorige week gemaakt en ze vond het erg lekker.
Babs
Vroeger logeerde ik vaak als kind in Geulle, bij mijn oom en tante en kan mij herinneren dat het eten altijd lekker was bij hun thuis. Ziet er heerlijk uit, doet mij denken aan hachee. Ik doe er ook vaak ontbijtkoek bij en azijn of wat citroensap. Dan wordt het vlees zachter. Ik ga het een keertje maken… krijg weer trek, even een bakje yoghurt pakken, hahaha! Leuk, dit recept. Thanks!
debbieschrijft
You’re welcome! Hachee heb ik niet zo vaak gegeten, maar het lijkt er wel op geloof ik. Heeft alleen niet die zoet-zure smaak die ik zo lekker vind.
Babs
Laat het je weten als ik het gemaakt heb, ben erg beneiuwd…;)
Olga
Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.
If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
I hope to see you there soon!