Rusland. Zo’n land waar ik eigenlijk niet heel veel over weet, behalve dat het er in de winter erg koud is, mensen er veel wodka drinken en dat ik het Russisch niet kan lezen.

En dan worden in Rusland de Olympische Winterspelen gehouden.

The Winter Olympics in Sochi: all eyes on Russia

En is het oog van heel de wereld op Rusland gericht. En op Sotsji. En op hoeveel het gekost heeft om Sotsji en omgeving OS-klaar te maken. Niet alleen in geld, maar ook aan personeel. En is er heel veel aandacht voor de mensenrechten in Rusland. En voor de LGBT community.

De wat? De Lesbian, Gay, Bi-sexual en Transgender community. Want president Poetin en “de Russen” denken dat homoseksualiteit hetzelfde is als pedofilie. Althans, dat hoor ik in de media. Ik denk dan “WTF!?” Hoe kun je dat nu denken? Ik snap het niet in ieder geval. En ik vind het erg dat er in zo’n groot land als Rusland nog zo over medemensen wordt gedacht. Ik heb homoseksuele familieleden. Daar hou ik van. Ze zijn voor mij niet ‘anders’ dan andere familieleden. Die verdienen het toch niet om zo behandeld te worden?

Ik kom er met mijn hoofd niet bij. Het Britse Channel 4 heeft een documentaire gemaakt over de wijze waarop de LGBT community in Rusland wordt opgejaagd. Getreiterd. Mishandeld. Ik begrijp dat de situatie waarin de meeste Russen verkeren niet heel erg rooskleurig is. Maar dat betekent toch niet dat je iedereen die ‘anders’ is zo maar mag vernederen, verwonden of zelfs doden?

Die precieze documentaire kun je nu nergens meer bekijken. Steeds wordt hij via een nieuwe site beschikbaar gemaakt, maar binnen afzienbare tijd ook weer offline gehaald.

Dit fragment is een klein stukje uit die documentaire:

Ik hoop dat het nog te bekijken is op het moment dat dit artikel online komt.

Ik vind het geweldig dat Wim-Lex en Maxima de Nederlandse sporters in Sotsji zo gepassioneerd aanmoedigen. Maar, koning en koningin der Nederlanden, kunnen jullie alsjeblieft ook even op de koffie gaan bij president Poetin en hem eens vragen waar ze mee bezig zijn daar in Rusland?

Wat vind jij van de situatie in Rusland op het gebied van mensenrechten in het algemeen en  homorechten in het bijzonder?

ondertekening