Witbalans, sluitertijd, diafragma; allemaal termen waar ik wel eens over had gehoord in het kader van fotografie. Wat ’t allemaal betekent; geen idee. Tot afgelopen zondag dan. Toen reed ik naar Vught voor een workshop fotografie voor bloggers, georganiseerd door blogger Patty van PrettyBeautyLand.nl en fotograaf Kevin van Crey. Meer weten?

Theorie

Debbie

By Kevin van Crey

Het was een gezellig en vooral leerzame workshop. Na een stuk theorie over hoe een camera werkt hebben we lichtfoto’s gemaakt, zodat het effect van sluitertijd duidelijk werd. Ik heb hiervoor in een donkere hoek van de hal met een zaklamp mijn naam in de lucht geschreven. Door de lange sluitertijd zie je mijn hele naam. Cool he?!

Lichtmeter gebruiken

Dat een spiegelreflex een lichtmeter heeft wist ik niet en dat is meteen ook het handigste stukje informatie dat ik die zondag heb geleerd. Door je camera zo in te stellen dat je lichtmeter op 0 staat krijgt je foto altijd de optimale belichting. Eenvoudig aspect, maar oh zo effectief! Nu kan ik mooi belichte foto’s maken, zelfs als de weinig (zon)licht is.

Je kunt ’t mooi zien aan deze foto’s. Ik heb vanuit een redelijk donkere hoek van de ruimte een overzichtsfoto gemaakt, terwijl het licht door de ramen naar binnen stroomde.

donkere fotoDeze foto is gemaakt op ISO100, diafragma 3,5 en sluitertijd 1/200, dus 1/200e van een seconde. Je ziet dat  de foto niet duidelijk is.

lichte fotoDeze foto is gemaakt op ISO100, diafragma 4,5 en sluitertijd 1/20, dus 1/20e van een seconde. De foto heeft 10x zo veel licht gevangen dan de vorige, doordat de sluitertijd veel langer was. Wat een verschil he?

Foto’s met een laag waarde voor diafragma zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld een beautyproduct scherp op de foto krijgt, terwijl de omgeving onscherp is. Iets wat ik bij mijn blogfoto’s graag gebruik. Zoals deze foto bijvoorbeeld:

scherpe nagellakDeze foto is gemaakt op ISO100, diafragma 3,5 en sluitertijd 1/40.

foto maken

By Lisanne @beautyblossom.nl

Hier zie je mij geconcentreerd aan het werk 🙂 Met dank aan Lisanne voor deze foto!

En natuurlijk kon de groepsfoto niet uitblijven!

Groepsfoto-workshop

By Kevin van Crey

We kregen nog een handige cheatsheet en een leuke goodiebag mee naar huis. Thanks! Ik heb er vertrouwen in dat mijn foto’s zullen verbeteren, maar ik zou ook nog meer willen leren. Als er een vervolgworkshop komt dan zal ik er zeker bij zijn Patty en Kevin!

Wil je zelf ook leren hoe je spiegelreflexcamera werkt en hoe je de lichtmeter kunt gebruiken? Volg dan ook deze workshop! Ik vind het echt een aanrader. Meer informatie vind je hier. Er staan in maart en april nog 3 workshops gepland.

ondertekening