Afgelopen maandag zag ik bij het tv-programma Een Vandaag een leuke nieuwe uitvinding genaamd Spritz. Het is een technologie waarmee je snel kunt lezen. En met snel bedoel ik ook echt snel: je kunt snelheden halen tot 1000 woorden per minuut (wpm), terwijl de gemiddelde mens leest met een snelheid van 240 wpm Nieuwsgierig hoe?

Hoe werkt lezen?

Normaal gesproken lees je door met je ogen de regels van de tekst te volgen. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Je ogen zijn dus voortdurend in beweging en dat kan best vermoeiend zijn.

Hoe werkt Spritz?

Bij Spritz worden alle woorden achter elkaar getoond, waarbij de focusletter van een woord (de rode letters) steeds op dezelfde plek wordt getoond. De focusletter is de letter die je nodig hebt om het woord zo snel mogelijk te herkennen.

spritzBron

Een voorbeeld: in het gifje (=bewegend plaatje) hieronder zie je de tekst met een snelheid van 250 wpm voorbij rollen. Ietsje sneller dan de gemiddelde mens leest. Goed te volgen, toch?

Spritz met een snelheid van 250 wpm

Spritz met een snelheid van 250 wpm

In het gifje hieronder gaat de snelheid met 10 wpm omhoog. Da’s al best pittig, maar nog wel te volgen.

Spritz met een snelheid van 350 wpm

Spritz met een snelheid van 350 wpm

In deze laatste gif is de snelheid 500 woorden per minuut! Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar dit gaat mij dus te snel.

Spritz met een snelheid van 500 wpm!

Spritz met een snelheid van 500 wpm!

Bron gifjes

Kun je ’t al gebruiken?

De makers van Spritz zijn al 3 jaar achter de schermen bezig met de ontwikkeling en verfijning van deze techniek. De techniek zal zijn debuut maken op de Samsung Galaxy S5 smartphone en de nieuwe Samsung Gear smartwatch, die in april gaan uitkomen. (volgende maand dus al! :-))

Spritz is nu beschikbaar voor het Engels, Spaans, Frans, Duits, Russisch en zelfs voor het Koreaans. Ze werken nu aan Chinees en een paar andere talen. Wanneer Nederlands beschikbaar komt is (mij) nog niet bekend.

Zou ik het gebruiken?

Ik vind het een vette techniek en ik zal het zeker gaan uitproberen als ik de kans krijg. Ik denk dat Spritz heel geschikt is voor het lezen van informatieve teksten met gegevens die je in je op moet nemen, of moet leren. Of het geschikt is voor het ontspannen lezen van een boek, vraag ik me af.

Als ik nu begin met het lezen van een tekst wil ik nog wel eens afdwalen als de inhoud me niet meteen boeit. Hoe werkt dat dan? Stopt Spritz? Op zich een techniek die Samsung bijvoorbeeld wel al kan toepassen. Of kun je ook een paar woorden of zinnen terug gaan?

Kortom: ik ben nieuwsgierig!

Wil je meer weten, neem dan een kijkje op de website van Spritz. Die is heel leuk en duidelijk opgezet. Vergeet vooral de F.A.Q’s niet, die vond ik best wel hilarisch!

Zou jij willen spritzen?

ondertekening

Bron header image

P.S. vind je dit een informatief artikel? Abonneer je dan gratis via e-mail.

♥ Bloglovin’
♥ Facebook
♥ Twitter
♥ Instagram
♥ Pinterest