Afgelopen maandag zag ik bij het tv-programma Een Vandaag een leuke nieuwe uitvinding genaamd Spritz. Het is een technologie waarmee je snel kunt lezen. En met snel bedoel ik ook echt snel: je kunt snelheden halen tot 1000 woorden per minuut (wpm), terwijl de gemiddelde mens leest met een snelheid van 240 wpm Nieuwsgierig hoe?
Hoe werkt lezen?
Normaal gesproken lees je door met je ogen de regels van de tekst te volgen. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Je ogen zijn dus voortdurend in beweging en dat kan best vermoeiend zijn.
Hoe werkt Spritz?
Bij Spritz worden alle woorden achter elkaar getoond, waarbij de focusletter van een woord (de rode letters) steeds op dezelfde plek wordt getoond. De focusletter is de letter die je nodig hebt om het woord zo snel mogelijk te herkennen.
Een voorbeeld: in het gifje (=bewegend plaatje) hieronder zie je de tekst met een snelheid van 250 wpm voorbij rollen. Ietsje sneller dan de gemiddelde mens leest. Goed te volgen, toch?
In het gifje hieronder gaat de snelheid met 10 wpm omhoog. Da’s al best pittig, maar nog wel te volgen.
In deze laatste gif is de snelheid 500 woorden per minuut! Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar dit gaat mij dus te snel.
Bron gifjes
Kun je ’t al gebruiken?
De makers van Spritz zijn al 3 jaar achter de schermen bezig met de ontwikkeling en verfijning van deze techniek. De techniek zal zijn debuut maken op de Samsung Galaxy S5 smartphone en de nieuwe Samsung Gear smartwatch, die in april gaan uitkomen. (volgende maand dus al! :-))
Spritz is nu beschikbaar voor het Engels, Spaans, Frans, Duits, Russisch en zelfs voor het Koreaans. Ze werken nu aan Chinees en een paar andere talen. Wanneer Nederlands beschikbaar komt is (mij) nog niet bekend.
Zou ik het gebruiken?
Ik vind het een vette techniek en ik zal het zeker gaan uitproberen als ik de kans krijg. Ik denk dat Spritz heel geschikt is voor het lezen van informatieve teksten met gegevens die je in je op moet nemen, of moet leren. Of het geschikt is voor het ontspannen lezen van een boek, vraag ik me af.
Als ik nu begin met het lezen van een tekst wil ik nog wel eens afdwalen als de inhoud me niet meteen boeit. Hoe werkt dat dan? Stopt Spritz? Op zich een techniek die Samsung bijvoorbeeld wel al kan toepassen. Of kun je ook een paar woorden of zinnen terug gaan?
Kortom: ik ben nieuwsgierig!
Wil je meer weten, neem dan een kijkje op de website van Spritz. Die is heel leuk en duidelijk opgezet. Vergeet vooral de F.A.Q’s niet, die vond ik best wel hilarisch!
Zou jij willen spritzen?
P.S. vind je dit een informatief artikel? Abonneer je dan gratis via e-mail.
♥ Bloglovin’
♥ Facebook
♥ Twitter
♥ Instagram
♥ Pinterest
9 Comments
Karlijn
Hmm ik weet het niet hoor. Ik vind de eerste twee gifjes ook goed te lezen, de derde kan ik wel bij houden, maar dan sla ik niet echt op wat ik lees. Ik zou het misschien wel willen uitproberen, maar blijf denk ik toch bij het goede oude boek
Babs
Interessant, mijn zoon heeft een keer een cursus snel en begrijpend leren lezen.. het gekke is dat wij vroeger leerden om onze vinger mee te laten gaan met de tekstregels, daarna mocht dat niet meer. Maar ik heb het geprobeerd, je leest sneller als je dat doet. Alleen heb ik zelf het probleem dat ik wel snel kan lezen, maar achteraf niet goed kan verwoorden wat er stond.. leeftijd?
Caspar Almalander
Vore väldigt bra om tekniken kommer att finnas för det svenska språket. Jag får massvis med (långa) texter som måste läsas inför olika möten!
Debbie van Cleef
Jo, det skulle vara väldigt praktiskt! Hur läser du dokumenten? På papper, dator, läsplatta eller surfplatta?
Caspar Almalander
Dator eller platta blir det i så fall.
Debbie van Cleef
Kanske vi kan integrera Spritz i vår app MyMeeting. http://www.bct.nl/nl/oplossingen/grip-op-uw-eigen-organisatie/grip-op-bestuurlijke-processen/digitaal-vergaderen (Jag jobbar på BCT)
Kim Houben
Het zou wel wat kunnen toevoegen maar of je dan ook uiteindelijk begrijpt wat je hebt gelezen met deze app betwijfel ik een beetje. Je verliest toch een beetje het overzicht in het geheel.
Maar dit soort snellees technieken en tools bestaan al lang, ik heb destijds een cursus snellezen gevolgd bij http://www.snellezen.com/ wat zeker interessant is als je zakelijk maar ook prive veel wilt lezen, begrijpelijk lezen, in minder tijd.
Maar goed elke app of tool werkt voor een ieder anders en het is zeker eens te proberen!
Debbie van Cleef
Hey Kim, leuk dat je reageert. Dat is inderdaad ook mijn grote vraag, of je het overzicht houdt en de structuur van het document niet verliest. We gaan het binnenkort wel ergens ervaren denk ik.
sunny mama
Interessant onderwerp, zeker voor een extreem trage lezer als ik. (Ik kan vaak de ondertiteling bij films niet eens volgen en telext gaat al helemaal te snel.) Maar ik denk niet dat ik zou willen ‘spritzen’. Ik wil ook graag de tijd hebben om achterliggende ideeën en gedachten bij een tekst tot me door te laten dringen.