De Deense schrijver Jussi Adler-Olsen heeft een serie van 5 boeken geschreven over de afdeling Q van de Deense politie. Ik heb er tot nu drie gelezen en ga aan het vierde boek beginnen. Omdat de boeken lekker weglezen dacht ik dat ik jullie al eens een review van de eerste drie kan voorschotelen. Nieuwsgierig?

Achtergrond

Brigadier Carl Mørk is met twee collega’s betrokken bij een schietpartij. Een collega overlijdt en de ander raakt zwaargewond. Carl is de enige die weer aan het werk moet gaan. Hij wordt ‘weggepromoveerd’ naar afdeling Q. Een nieuwe afdeling die zich bezig moet gaan houden met onopgeloste zaken uit het verleden. Hij krijgt een kantoor in de kelder van het politiegebouw, waar hij samen met zijn nieuwe assistent Assad aan de slag moet.

De vrouw in de kooi

Het eerste boek uit de serie: Op een prachtige winterdag verdwijnt de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps te onderzoeken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen.

vrouw in de kooi
Brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in de krankzinnige plot.

De fazantenmoordenaars

Het tweede boek uit de serie: In 1987 worden de verminkte lichamen van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in de buurt van Rørvig, in Noord-Seeland. Uit het politieonderzoek blijkt dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Daarmee lijkt het mysterie opgelost.

fazantenmoordenaars

Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van brigadier Mørck, hoofd van de afdeling ‘onopgeloste zaken’ Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan… Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen in aanraking brengt met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die op straat leven tot de machtigste mensen van het land; de klopjacht is begonnen.

De noodkreet in de fles

Het derde boek uit de serie: Afdeling Q werkt aan de oplossing van een reeks mysterieuze branden, maar krijgt dan de melding van Schotse collega’s dat ze een flesje hebben gevonden. Dit bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen is.

noodkreet in de fles

Langzaam maar zeker weten brigadier Mørck en zijn assistent Assad het bericht te duiden: het is een in 1996 geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad raken op deze manier betrokken bij een gruwelijke zaak van verdwenen kinderen die door hun ouders nooit als vermist zijn opgegeven.

Mijn mening

De drie boeken die ik tot nu toe heb gelezen zijn inhoudelijk compleet andere verhalen, maar het centrale thema is toch wel haat en wraak. Als je kijkt naar de structuur van de boeken lopen de verhaallijnen van de verschillende hoofdpersonen door elkaar heen en komen die uiteindeljk bij elkaar. Best wel standaard ‘spannend boek’ natuurlijk.

Toch is de dader/misdaad-combinatie in ieder boek iedere keer zoiets van ‘huh?’. Mijn enige puntje van kritiek is dat de uiteindelijk ontknoping voor mijn gevoel altijd snel wordt afgeraffeld. Van de ene kant ben je dan ook blij dat je weet of het slachtoffer wordt gered. Van de andere kant wilde ik iedere keer wel meer weten over hoe het slachtoffer de tragedie overleeft. Maar goed, wat mij betreft zijn het echte aanraders! Ook als je het genre Scandinavische thrillers nog niet kent. Ik ga nu beginnen aan Dossier 64 en daarna heb ik nog Het Marco-effect.

Verfilming

Tijdens het researchen voor dit artikel kwam ik erachter dat het eerste boek nu is verfilmd als The Keeper of Lost Causes. Op 10 april komt de film in de Nederlandse bioscopen. Ik ben benieuwd!

Je kunt de boeken zowel in papieren als in digitale vorm kopen bij o.a. Bol.com. Zoals je kunt zien heb ik deze boeken gelezen op mijn Kobo Glo ereader die ik al eerder heb gereviewd.

Ken je de Serie Q van Jussi Adler-Olsen? Zou je deze boeken willen lezen?

ondertekening