Wil je meer gaan bewegen? Heb je zin in een mooie wandeling in een prachtig natuurgebied? Bezoek dan het gebied rond de Kermeter in het Nationalpark in de Duitse Eifel. Je wandelt er door prachtige bossen langs een verzameling stuwmeren.

Gisteren zijn we gaan wandelen in de Duitse Eifel. De Eifel ligt voor ons vanuit Limburg op een uurtje afstand. Ondanks die korte reistijd lijkt het alsof je in een compleet andere wereld terecht bent gekomen.

Informatie over de Kermeter

De Kermeter is een hooggelegen gebied, tot 527,8 m boven de zeespiegel , dat deel uitmaakt van de Noord-Eifel in de districten Aken, Düren en Euskirchen in het zuidwestelijke deel van de staat Noord-Rijnland-Westfalen in Duitsland.

De Kermeter nok wordt gedekt door een bos, dat een van de grootste aaneengesloten, bladverliezende bossen in het Rijnland is. Sinds 1 januari 2004 vormt de kernzone van het Nationaal Park Eifel.

De Kermeter heeft een oppervlakte van 3.592 hectare, waarvan ongeveer 3300 hectare een bebost gebied is, het zogenaamde Kermeter-Hochwald. Beukenbossen domineren de schaduwrijke, vochtige noordelijke hellingen (24%), op plaatsen met bomen die meer dan 200 jaar oud zijn. Eikenbossen zwaaien de scepter op de drogere, zuidelijke hellingen (26%), onderbroken door rotspartijen (Felsheide).

Startpunt wandeling

We zijn gestart vanaf wandelparkeerplaats Kermeter aan de weg L15 (Waldlehrpfad Ecke Kermeter-Hochstraße) (O 6° 26′ 21” / N 50° 37′ 00”). We hadden de route van deze site vandaan. Je kunt daar GPS-tracks downloaden in GPX- en Google-formaat.

We hadden de GPX gedownload en met de app GPX Viewer (Android) op mijn telefoon gezet, maar we kregen de app niet goed aan het werk. De app gaf steeds aan dat hij geen netwerk kon vinden, dus toen hebben we maar een gewone wandelkaart meegenomen. Als iemand ervaring heeft met dat soort GPS-tracks, tips zijn welkom!

Wandelkaart

De wandelkaart was te weinig gedetailleerd, dus die zorgde meer voor verwarring dan voor duidelijkheid. Er stonden wel genoeg bordjes die de diverse routes aangaven. De route die we gekozen hadden ging eerst flink bergaf. Via de Urftstaumauer liepen we over de Urftsee en dan omlaag richting de oevers van de Obersee. Ondertussen hadden we zo’n 12 kilometer afdaling de benen en wie afdaalt moet ook weer omhoog :-S

Boot

Gelukkig voer er vanuit het plaatsje Einruhr een boot (€ 7,- p.p) terug naar de Urftstaumauer. Na een uurtje lekker te hebben gezeten moesten we toen de laatste 3 kilometer terug omhoog naar de auto. Dat stuk was vrij steil, dus we moesten nog even op de tanden bijten en regelmatig even uitpuffen. Maar we hebben het gered!

Pluspunten

  • Het gebied is prachtig, je loopt door eeuwenoude, natuurlijke bossen
  • Wij kwamen horeca tegen bij de Urftstaumauer en in het plaatsje Einruhr. De prijzen vielen heel erg mee. Toch raad ik je aan om zelf ook iets van broodjes en drinken mee te nemen. De wandeling is vrij pittig, dus brandstof en vocht heb je wel nodig onderweg.
  • Er varen boten over de diverse stuwmeren. Hier kun je je route op afstemmen, of gebruik van maken als je te moe bent om helemaal terug omhoog te wandelen.

Minpunten

  • Ter plekke was het moeilijk te achterhalen welke routes er waren. Er hing op de parkeerplaats wel een overzichtskaart, maar die liet alleen maar de bezienswaardigheden/doelen zien, niet zo zeer de routes ertussen.
  • Er stonden themaroutes aangegeven op de overzichtskaart (aangeduid als T1, etc), maar die zagen we weer niet terug op de wandelkaart.

Tips

  • Bereid je goed voor. Ik noem hieronder 2 websites waar je informatie kunt vinden
  • Draag wandelschoenen of stevige sneakers
  • Neem voldoende te eten en te drinken mee
  • Vergeet je camera niet als je graag foto’s maakt
  • Geniet!

Bronnen

Ben jij wel eens gaan wandelen in de Eifel?

ondertekening

♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter   ♥ Instagram  ♥ Pinterest