Zij Gebruikte Geen Zonbescherming Voor Het Haar. Je Gelooft Niet Wat Er Toen Gebeurde!

Hahaha, heb ik je aandacht getrokken met deze ‘Buzzfeed’-headline? Ik heb geen vreemde foto’s of filmpjes voor je, maar wel een redelijk serieus onderwerp. Namelijk zonbescherming voor het haar.

Zonbescherming voor het haar

Want, smeer jij je in als je gaat zonnebaden in de tuin, aan het zwembad of op het strand? Smeer jij je in als je gaat wandelen of fietsen op een zonnige dag? Ik denk het wel he? En bescherm je je haar dan ook? Waarschijnlijk niet he?

Toch zou je dat ook moeten doen. Je huid en je haar verschillen namelijk niet echt van elkaar.
Je huid heeft alleen zenuwcellen en bloedbanen extra. Daardoor voel je de schade wel aan je huid, maar niet aan je haar. UVA, UVB en ook infrarood licht tasten je haar aan en drogen het uit. Je kunt eigenlijk eenvoudig stellen “Is het slecht voor je huid? Dan is het ook slecht voor je haar.”

Heb je geverfd haar?

Zeker als je je haar regelmatig verft is zonbescherming belangrijk. Behandeld haar is chemisch veranderd en wordt NOOIT meer natuurlijk. Vergelijk het met het koken van een ei, als een gekookt ei afkoelt zie je van buiten geen verschil maar van binnen is het voor altijd veranderd.

Wat voor beschermingsproducten zijn er allemaal?

Zonnebescherming voor je haar is er in de vorm van sprays, shampoos en conditioners. Net zoals auto’s zijn ze er in alle soorten en maten, maar ze halen niet allemaal de APK. En laten we ook een petje of hoed niet vergeten.

Zwemmen

Ga met vet haar zwemmen; dat geeft een extra beschermlaag. Normaal zal je kapper adviseren om je haar niet teveel te wassen, maar na het zwemmen (in chloorwater of zout water) moet je je haar eigenlijk altijd wassen en conditioneren. De restanten van chloor en/of zout en andere chemicaliën doen anders te veel schade.

zonbescherming voor het haar

Welke merken zijn op de markt?

Ik heb zonnebescherming voor het haar eerst gezocht bij de bekende zonbeschermingsmerken voor de huid. Vreemd genoeg bieden die bijna niks. Voor haarbescherming ga je dus niet naar de drogist, maar naar de kapper.

Goldwell biedt de Sun Reflects lijn. Dat zijn betaalbare producten, tussen de 8 en 14 euro. Bij een lokale kappersgroothandel verkopen ze ook een Travel Set met shampoo, conditioner en een beschermende spray. Die kost rond de 12 euro en de hoeveelheid is voldoende voor 2 weken zonvakantie. Lees hier reviews op Amazon.

Keune verkoopt de Sun Sublime lijn, producten kosten rond de 14 euro. Via de online salon locator kun je de dichtsbijzijnde Keune salon achterhalen.

Wella professionals verkoopt de Care Sun lijn, met prijzen tussen de 12 en 17 euro.
Klik naar de Wella salon locatorMatrix heeft de Biolage Sunsorials producten. Verkrijgbaar voor tussen de 11 en de 15 euro. In de rechter bovenhoek van de site kun je zoeken naar een verkooppunt bij jou in de buurt.

Revlon heeft een fijne leave-in conditioner. Je koop die bij de kapper, maar van Revlon kan ik helaas geen salon locator vinden. Davines heeft een complete lijn op natuurlijke basis, genaamd SU. Via de Davines salon locator kun je een salon bij jou in de buurt zoeken. Ik kende dit merk helemaal nog niet, maar er blijken toch een aantal salons in de buurt te zitten die het verkopen. Prijzen ook weer in het hogere segment, tussen de 20 en de 30 euro.

Aveda heeft een wat duurdere Sun Care lijn, die je ook online kunt bestellen. Ze hebben een spray, cleanser en haarmasker voor tussen 22,50 en 27 euro. Kerastase levert de Soleil productlijn. Ook deze producten zitten in het wat hogere segment met prijzen tussen de 20 en de 30 euro. Check de Kerastase salon locator voor adressen.

Bij mijn eigen kapper verkopen ze de Sunrise lijn van het Italiaanse merk Artego. Daarvan zijn een shampoo, conditioner en een beschermende olie te koop en de producten kosten rond de 20 euro per stuk.

Budgetopties

Als je geen budget hebt voor professionele zonbeschermers, denk dan aan het volgende:  alles wat je doet speciaal tegen UV is beter dan niets doen. Je kunt normale zonnebrandcreme of -spray op je haar aanbrengen, huid- en haarcellen verschillen bijna niet. Mix een zonnebrandspray bijvoorbeeld met een leave-in conditioner. Producten die sowieso al ‘spray klaar’ zijn werken op deze manier het beste. Je kunt zonnebrand bijvoorbeeld ook mengen in de gel wax als je die gebruikt. Check dit artikel van Beautylab voor de DIY.

Reviews

Ik heb laatst zelf de L’Oreal Serie Expert Solar Spray gekocht uit de Solar Sublime lijn van L’Oreal Professional. Aangezien mijn haar erg blond is geworden en daardoor is beschadigd vond ik dat het wel wat bescherming tegen de zon nodig heeft. Ik heb het product een paar keer gebruikt. De spray voelt fijn aan, maakt mijn haar niet vet of zo. Of het echt werkt kan ik nog niet zeggen. Deze kost rond de 12 euro, de rest van de producten uit die lijn kosten ook rond die prijs. Ook dit merk heeft een salon locator.

Ik heb gemerkt dat er niet veel uitgebreide, Nederlandstalige reviews te vinden zijn over dit soort producten. Komt waarschijnlijk doordat we in Nederland meestal niet zo heel veel zon vangen. Je moet een product toch een tijdlang kunnen testen voordat je er een goed oordeel over kunt vellen. Ik vond een aantal blogartikelen uit 2011, van Miss Lipgloss en van Beautygloss.

Conclusie

Bij de kappersmerken is er genoeg zonbescherming voor het haar te vinden. Beschermende sprays beschermen je haar tijdens de periode dat je in de zon bent. Verzorgende shampoos wassen de chloor, het zout en de spray er weer uit. Conditioners proberen de eventuele ontstane schade te herstellen en maken je haar weer zacht en doorkambaar.

Welke je moet kiezen kan ik niet voor je bepalen. Als ik nu een zonvakantie geboekt zou hebben zou ik de Goldwell Sun Reflects Travel Set aanschaffen om mee te testen.

zonbescherming voor het haar

Edit 20:27 uur : Cynthia van MissLipgloss schrijft vandaag over de zonproducten van Lancaster en daar zit nu ook een beschermende haarolie bij, de Sun Beauty Hair Oil. Lees het hier.

Met dank aan kapper Richard voor input en tips.

Ga jij zonbescherming voor het haar gebruiken? Laat me dan je ervaring weten!

ondertekening

Volg me ook via ♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter  ♥ Instagram  ♥ Pinterest
Dan mis je niks!