Ben jij een koning(in) in multitasken? Bewijs het maar dan!

Multitasken - debbieschrijft.nl

Wat is multitasken?

Ten eerste, wat is dat nu eigenlijk precies? Wikipedia zegt:

Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment. Multitasken wordt vaak geassocieerd met het snelle bedrijfsleven. De term is afkomstig uit de computerwereld, waar met multitasking wordt bedoeld dat verschillende computerprogramma’s tegelijkertijd actief zijn, gebruikmakend van dezelfde processor.

Een voorbeeld van multitasken is het tegelijkertijd lezen van e-mail, het eten van een maaltijd en het voeren van een telefoongesprek.

Multitasken - debbieschrijft.nl

De meeste vrouwen denken zij kunnen multitasken en mannen zouden het helemaal niet kunnen. Wetenschappelijk gezien zijn onze hersenen er niet toe in staat. Sterker nog, als je twee dingen tegelijk doet ben je 50% meer tijd kwijt dan wanneer je ze êên voor één uitvoert.

Een van mijn collega’s deed met mij een leuk testje, waarmee je kunt uitproberen in hoeverre je inderdaad kunt multitasken.

Voorbereiding

Zorg voor papier, een pen en een stopwatch (op je telefoon). Laat iemand de tijd opnemen. je kunt dit ook doen met een whiteboard of een schoolbord.

De test, deel 1

  1. Start de tijd
  2. Schrijf op: multitasken
  3. Zet vervolgens onder iedere letter het volgnummer (m=1, u=2, etc)
  4. Stop de tijd en noteer hoe lang het duurde

De test, deel 2

  1. Start de tijd
  2. Draai het papier om
  3. Schrijf nu weer het woord multitasken, maar nu iedere keer meteen het volgnummer onder de letter
  4. Stop de tijd en noteer hoe lang het duurde

Duurt het tweede deel langer dan het eerste? Dat is bewijs dat multitasken niet persé efficiënter is. Was je de tweede keer wel sneller? Dan kun jij wél multitasken, gefeliciteerd!

Ik was de tweede keer inderdaad een paar seconden langzamer. Vreemd, want ik dacht dat ik dat wel kon, dat multitasken … Maar goed, er zullen misschien wel verschillen zijn in de combinatie van dingen die je probeert te doen. Social media checken op mijn telefoon én naar een gesprek luisteren gaat in ieder geval niet goed samen (je hebt gelijk Frank).

Multitasken - debbieschrijft.nl

Wat is jouw resultaat?

Heb je de test gedaan? Wat is jouw resultaat? Ben je man of vrouw? Ik ben erg benieuwd, dus laat het me hieronder weten bij de reacties.

 

ondertekening

Volg me ook via ♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter  ♥ Instagram  ♥ Pinterest
Dan mis je niks!