In deze ‘En dan is het zondag’ een verslag van onze kerstweek in Zweden! Via een forum ben ik eind van deze zomer in contact gekomen met een Nederlands koppel dat al zo’n 10 jaar in Zweden woont. Ze wilden Kerstmis 2015 graag in Nederland doorbrengen en ze zochten oppas voor hun huis en dieren. Na diverse mails en een Skype-gesprek hakten we de knoop door. Wij gingen naar Zweden!

Het huis staat in de buurt van Värnamo, een stadje in Småland in het Zuiden van Zweden. (Niet de ballenbak bij IKEA :-P). We droegen de zorg over:

  • 2 paarden: Hälga, een Noord-Zweedse koudbloed en Silja, een koudbloeddraver (ook een typisch Zweeds ras). Beiden zijn met pensioen;
  • 2 honden, Daisy en Sem;
  • 1 kat, Whisky;
  • 4 kippetjes en een haan;
  • de plantjes in huis en verder nog de vogeltjes rond het huis buiten.

Ik ga je nu wel een beetje doodgooien met foto’s en video, hoop dat je dat niet erg vindt …?

Sem en Daisy

Sem en Daisy

Whisky

Whisky

Gereisd

We gingen met de auto en het is zo’n 1200 km rijden. We rijden eigenlijk altijd via Noord-Duitsland naar Denemarken en komen dan via de Öresundsbron (The Bridge) bij Malmö in Zweden. Deze keer hadden we zowaar paspoortcontrole. We zijn rond 21:30 zondagavond vertrokken en we waren maandag rond 11:30 op de plaats van bestemming. Een pittige reis, maar daardoor was er wel genoeg tijd voor Sandra en Frans om ons alles te laten zien bij daglicht.

Het huis

Het huis

Terug zijn we rond 9:20 vertrokken en arriveerden we in Sittard rond 22:30. Overigens was dit de eerste keer dat we geen enkele keer regen hebben gehad onderweg, dat was erg fijn.

Gezien

De rust op het platteland van Småland is heerlijk. Naast de tuinvogels die door ons werden gevoerd zagen we een eekhoorn, meerdere hazen en een reetje. Toen we in het pikkedonker terugreden van een bezoek aan Växjo stak zelfs een eland de weg over. Lang leve groot licht en mistlichten, daardoor zagen we hem op tijd.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Gelezen

Ik heb deel 4 van de Millennium-reeks, ‘Wat Ons Niet Zal Doden’ van David Lagercrantz uitgelezen. Daarna las ik ‘Voorbij De Duisternis’ van Sandra Berg (onze gastvrouw). Van beide boeken komt binnenkort nog een review online. Verder lees ik ook in het fotografieboek Shoot!, dat ik voor mijn verjaardag heb gekregen.

Gehoord

Weinig. Het is daar zo heerlijk rustig, af en toe hoor je een auto passeren, maar dat is het ook. Wel het gekwetter van de vogeltjes en het gehinnik van de paarden natuurlijk.

Gedaan

We waren dus daar om het vee te verzorgen. Meestal meldden de honden zich tussen 7:00 en 7:30 en dan ging Frank ze even buiten laten plassen.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Daarna ontbeten we en rond 8:30, als het licht werd, liet ik de kippetjes buiten en bracht Frank de paarden hun portie hooi. Terwijl Frank de stal uitmestte ging ik met de hondjes de gigantische paardenwei in om ze te laten rennen. Als het erg had geregend lieten we de hondjes uit aan de lijn. Meestal gingen we daarna weg (we zijn in Värnamo, Växjo en Jönköping geweest) en waren we meestal tussen 15:00 en 16:00 wel weer thuis.

Dan was het de paarden hun avondportie hooi geven, kippetjes naar binnen en de hondjes weer uitlaten. De honden waren superlief en ze meldden zich als ze nodig naar buiten moesten. Poes Whisky was een knuffeldier en buikje aaien vond ze heerlijk.

EDIHZ_KiZ_Daisy

De poes had verder niet veel verzorging nodig. Maar snoepjes sloeg ze niet over haha. Het klinkt misschien als veel werk, maar zo voelde het totaal niet. Je bent lekker bezig in de buitenlucht, heerlijk. We hadden eigenlijk nog willen afspreken met vriendin Cinnamon uit Göteborg (150 km verderop), maar dat is qua planning helaas niet gelukt. Volgende keer beter!

Gegeten

Buiten een heerlijke pizza van pizzeria Polo hebben we niet veel bijzonders gegeten. Dit was ons kerstdiner op kerstavond. Gehaktbrood, aardappelwaaiers met spek (beide recepten van lekkerensimpel.com), met een mix van worteltjes, bloemkool, erwten, etc.

EDIHZ_KiZ_kerstmaal

Volgens Zweedse traditie zijn we de Kerst begonnen met ‘Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul’, dat ieder jaar om 15:00 op 24 december wordt uitgezonden op tv. Dat is een verzameling korte (oude en nieuwe) Disney filmpjes. Kalle Anka is Donald Duck.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Gedronken

We hebben weer 1 flesje Julmust geprobeerd. Dat is een typisch Zweedse drank die rond Kerst en Pasen (dan heet het Påskmust) in de winkels ligt. Het smaakt een beetje naar cola, maar is toch niet hetzelfde. Na 1 flesje hadden we weer genoeg 😉

Verder heb ik mijn favoriete Loka Citron gedronken. Dat smaakt eigenlijk exact als Bar le Duc citroen, mijn favoriete drankje van thuis.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Gedacht

‘Wat is het toch heerlijk hier, moeten we echt terug naar Nederland?’

Gelukkig

Gelukkig is het ook nog gaan  SNEEUWEN, yay! We hadden in het begin van de week eigenlijk heel slecht weer. Veel regen en harde wind waardoor het vaak erg koud voelde. In de nacht van zaterdag op zondag daalde de temperatuur tot rond ‘3 minusgrader’, zoals de Zweden dat zeggen. Waardoor de regen veranderde in sneeuw.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Dus werden we zondagmorgen wakker in een wonderwitte wereld. Het bleef ook tot aan het middaguur flink sneeuwen, daarna klaarde het weer op. Sem was meteen enthousiast over de sneeuw, Daisy moest even wennen, zij vond het te koud haha.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Op deze foto die ik van Sem maakte ben ik erg trots. Hij keek recht in de lens en bleef netjes zitten. Zo mooi met die sneeuw op zijn koppie.

En dan is het zondag #12: Kerst in Zweden

Gekocht

We zijn een paar keer gaan shoppen en hebben wat stadjes bezocht. Op tweede Kerstdag begon de grote ‘mellandagsrea’ en toen ik heb ik bij Åhléns een nieuwe tas gekocht. Bij Lindex scoorde ik een heerlijke lange gebreide trui, 2 bloesjes en een topje van scubastof, met 50% korting. Leuk, maar het was wel erg druk …

Kerst in Zweden was een geweldige vakantie, alleen was het kerstgevoel niet zo aanwezig. We waren natuurlijk maar met zijn tweeën en we hadden geen cadeautjes meegenomen, terwijl Kerst normaal toch met familie en cadeautjes wordt gevierd bij ons. Het was dus anders dan anders, maar een ervaring om nooit te vergeten. We vonden het best moeilijk om alles weer achter te laten daar.

Hoe was jouw kerstvakantie?

ondertekening

Volg me ook via ♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter  ♥ Instagram  ♥ Pinterest
Dan mis je niks!