De Millennium trilogie ken je toch wel he? Ik las ‘Wat Ons Niet Zal Doden’. Officieel een losstaand deel, maar in de volksmond wordt dit boek deel 4 van de trilogie genoemd.

Achtergrond

De boeken en films over de hacker Lisbeth Salander en de journalist Michael Blomkvist. Het begon met’Mannen die vrouwen haten’. De auteur Stieg Larsson schreef de 3 boeken als hobby in zijn vrije tijd, maar overleed al in 2004, voordat het eerste boek werd uitgegeven. Hoewel nog een onvoltooid vierde boek en de synopsis van boek 5 en 6 werden gevonden, is dit vervolgverhaal op geen enkele van deze manuscripten gebaseerd.

Dit vierde boek verscheen tien jaar na de oorspronkelijke trilogie. Door Stieg’s erfgenamen (zijn vader en broer) en de uitgeverij werd de Zweedse schrijver David Lagercrantz gevraagd om een vervolg te schrijven. Lagercrantz is verder bekend van de biografie die hij schreef over en met de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic.
Wat ons niet zal doden

Wat Ons Niet Zal Doden

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij voelt zich bedreigd en heeft haast om zijn verhaal te doen. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth. Nog een reden voor Blomkvist om Balder op te zoeken. Maar de ontmoeting loopt niet zoals gepland…

Ik heb de drie boeken van de trilogie gelezen. Daarnaast heb ik de Zweedse films gezien, de Zweedse (meer uitgebreide) serie op basis van de films én de Amerikaanse remake. Ik was dus ook erg benieuwd naar dit vierde deel. Qua inhoud van het verhaal én naar de nieuwe auteur.

Net als in de eerste boeken worden er veel personages opgevoerd, die ook allen tot in detail worden beschreven. Het perspectief wisselt vaak van de ene naar de andere persoon, dus je moet wel blijven opletten. Ik heb best lang gedaan over het boek, maar dat komt doordat ik meestal alleen lees voor het slapengaan (als ik op tijd in bed lig). Tijdens de kerstvakantie had ik meer tijd en heb ik het boek kunnen uitlezen. Ondanks het fragmentarisch lezen zat ik steeds wel weer meteen in het verhaal.

Mijn mening

Ik vond het een goed boek. Spannend, met interessante verhaallijnen en een mooie ontknoping. Het enige vreemde vond ik dat er ineens een familielid van Lisbeth op de proppen komt. Daar is volgens mij nooit eerder naar verwezen? Dat stoorde niet, was alleen vreemd.

Andere auteur, merk je dat?

Ik heb eigenlijk niet echt gemerkt dat het boek door een andere auteur dan Stieg Larsson is geschreven. In andere reviews wordt gemeld dat het verhaal een stuk minder bloederig is. In de vorige boeken kwam veel meer geweld voor. Dat klopt inderdaad wel, maar het is mijzelf eigenlijk niet opgevallen.

Aanrader?

Raad ik je aan om ‘Wat Ons Niet Zal Doden’ te lezen? Ja. Het komt het best tot zijn recht als je de andere boeken ook hebt gelezen (of de films hebt gezien), maar je zou het ook los kunnen lezen.

Ken je de Millennium trilogie? Ga jij ‘Wat Ons Niet Zal Doden’ lezen?

ondertekening

Volg me ook via ♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter  ♥ Instagram  ♥ Pinterest
Dan mis je niks!