Dit is toch wel iets totaal nieuws … een huishoudelijk artikel op deze blog! Ongelofelijk maar waar haha. I love soda!

Laat ik voorop stellen dat poetsen en dat soort dingen niet mijn hobby zijn. Mensen die mij kennen weten dat waarschijnlijk ook wel. Maar soms gebeurt er iets en dan moet je iets doen.

Afvoer bijna verstopt?!

Bij ons thuis was dat de afvoer van de wastafel op de badkamer. Die begon steeds trager af te lopen, maar was gelukkig nog niet verstopt.

Ik ging research doen op internet en vond dat soda (natriumcarbonaat) of baking soda (natriumbicarbonaat), gecombineerd met heet water of schoonmaakazijn de truc zouden moeten doen.

i love soda

Het kostte een heel pakje baking soda en een fles schoonmaakazijn, maar het werkte! Fascinerend om te zien hoe die twee stoffen beginnen te bubbelen en bruisen als je ze bij elkaar gooit. Ik heb ook ‘gewone’ soda gebruikt en dat werkt hetzelfde. Na de wastafel boven nam ik ook de wasbak in de keuken onder handen. Ik ga dit nu regelmatig herhalen, dan blijven de afvoerbuizen lekker schoon.

Wat is het verschil tussen soda en baking soda?

Op Amerikaanse website hebben ze ’t meestal over baking soda, terwijl in Nederland soda meer wordt gebruikt. Voor beide stoffen zijn echter veel verschillende namen in gebruik.

Soda (Na2CO3, natriumcarbonaat, ook wel huishoudsoda of schoonmaaksoda genaamd) is niet geschikt voor consumptie. Je kunt het gebruiken als schoonmaakmiddel, ontstopper en ontvetter. Als je een ontstoken wondje hebt kun je soda ook goed gebruiken om het wondje te ontsmetten. Het is te koop bij de supermarkt, € 0,69 per per kilo. o.a. onder de merken Driehoek en Tricel.

Baking soda (NaHCO3, natriumbicarbonaat, ook wel baksoda, dubbelkoolzure soda of zuiveringszout genaamd) wordt gebruikt als gistmiddel bij het bakken, om je tanden mee te poetsen (worden ze witter van), als schoonmaakmiddel en om ‘prik’ mee te maken voor frisdrank. Vandaar dat in Amerika ‘soda’ de algemene naam voor ons woord ‘frisdrank’ is. Het is te koop bij de toko, maar ook bij sommige supermarkten zoals Jumbo, € 1,39 per 400 gram, meestal onder het merk Arm & Hammer.

“Wat kun je er nog meer mee doen?”, vraag je misschien? Ik heb zelf nog de volgende dingen gedaan, aangevuld met opties die ik op het internet heb gevonden.

Schoonmaken

  • Pitten van het gasfornuis; even laten weken in een mengsel van soda en heet water of azijn en je veegt/schuurt ze zonder veel moeite schoon;
  • Aanslag verwijderen uit koffie- of theekannen. Kan me voorstellen dat dat ook werkt voor aanslag in theekopjes?;
  • Tegels en voegen schoonmaken met een pasta van soda en water;
  • Gebruik soda en schoonmaakazijn om je badkuip of douchebak te ontdoen van vette aanslag door doucheolie en zeepresten;
  • Bakblikken uit de oven, hieronder zie je voor en na.

i love soda, voor en na

Geurtjes verwijderen

Soda schijnt ook heel goed te zijn voor het verwijderen van ongewenste geurtjes.

  • Sprenkel soda op je matras als je het beddengoed gaat verschonen. Laat het de hele dag liggen en haal het er ’s avonds af met een stofzuiger;
  • Sprenkel soda in stinkende (sport)schoenen. Doe dat ’s avonds en haalt het er ’s morgens uit, door uitkloppen of de stofzuiger te gebruiken;
  • Doe een stoffen zakje met soda in de sporttas. Geurtjes van natte handdoeken en bezwete sportkleding wordt zo geneutraliseerd
  • Als luchtverfrisser gebruik je soda in combinatie met je favoriete etherische olie. Doe een paar druppels bij een klein bakje met soda en zet het neer waar je wilt.

I love soda!

Ik heb dus mogen concluderen dat ik van soda houd! Zo zie je maar weer dat ‘ouderwetse’ huis-tuin-en-keuken middeltjes niet hoeven onderdoen voor dure reinigers. Probeer het eerst eens met soda, schoonmaakazijn, of misschien wel groene zeep. Als dat niet lukt kun je altijd nog een dure reiniger kopen.

Zodra ik een zak soda heb aangebroken bewaar ik het trouwens in een glazen pot. Soda trekt vocht aan en kan gaan klonteren, maar de effectiviteit wordt hierdoor niet beïnvloed. Je schept makkelijker een lepel uit zo’n glazen pot dan uit zo’n zak, vind ik.

LET OP: aluminium oppervlakken worden aangetast door soda, dus daarop mag je soda niet gebruiken! Bedankt voor de tip Karin.

Gebruik jij wel eens soda met heet water of schoonmaakazijn?

ondertekening

Volg me ook via ♥ Bloglovin’  ♥ Facebook  ♥ Twitter  ♥ Instagram  ♥ Pinterest
Dan mis je niks!