Tegenwoordig zijn er heel veel sites waar je een account moet aanmaken. Denk aan Facebook, Twitter, Instagram, Gmail, YouTube, Albert Heijn, Bol.com, Domino’s Pizza, etc. Ik denk dat ik wel rond de 50 accounts heb. En zeg eens eerlijk … gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord voor? Ik heb 3 tips voor jou om sterke wachtwoorden te verzinnen.Ik moet bekennen dat ik tot voor kort ook vaak dezelfde wachtwoorden gebruikte, maar nu ben ik langzaam al mijn wachtwoorden aan het wijzigen naar sterke wachtwoorden.

debbieschrijft.nl - 3 tips voor sterke wachtwoorden

Wat zijn wachtwoorden die je moet vermijden?

Uiteraard moet je wachtwoorden vermijden die te vlug kunnen worden herleid. Dus niks met je eigen naam, de naam van je partner of huisdier, of je geboortedatum. Boeven die erop uit zijn om je gegevens te stelen zullen dat soort gegevens heel gemakkelijk van je social mediaprofielen kunnen achterhalen.

Wat voor wachtwoord moet je dan juist wel gebruiken?

Complexe wachtwoorden zijn da bomb. Op de meeste sites dien je tegenwoordig sowieso al een wachtwoorden te kiezen dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Die voorwaarden kunnen zijn:

  • Wachtwoord is ten minste acht tekens lang;
  • Wachtwoord is geen volledig woord;
  • Wachtwoord bevat tekens uit elk van de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.

debbieschrijft.nl - 3 tips voor sterke wachtwoorden

Hoe maak je een sterk wachtwoord? Ik geef je 3 tips:

  1. Verzin een zin en maak dan met de beginletters een acroniem. Bijvoorbeeld: ‘Debbie wil naar Zweden in 2016!’ wordt ‘DwnZi2016!’ Zo heb je een wachtwoord van 10 karakters dat aan al die voorwaarden voldoet.
  2. Gebruik een teken voor een letter(reeks). Bijvoorbeeld: ‘Meneer Van Dalen wacht op antwoord’ wordt ‘MVDw8o@ntw00rd’. w8 voor wacht, een @ als a en een 0 (nul) als de letter o.
  3. Laat klinkers weg. Bijvoorbeeld: ‘Is fietsen mijn sport in 2016?’ wordt ‘SFtsnmnSprtn2016?’. Alle zelfstandige naamwoorden beginnen met een hoofdletter en de klinkers zijn weggelaten.

debbieschrijft.nl - 3 tips voor sterke wachtwoorden

Bonustip (toegevoegd op 25-02-2016)

Een collegaatje vertelde mij het volgende. Bedenk één sterk wachtwoord dat je kunt onthouden. Als je nu voor iedere site waarop je dat gebruikt aan het einde nog de beginletter van de url van de site toevoegt, dan heb je toch voor iedere site een uniek wachtwoord. Bijvoorbeeld:

  • DwnZi2016!B voor Bol.com
  • DwnZi2016!F voor Facebook
  • etc.

Hoe onthoud je al die wachtwoorden?

De kunst is natuurlijk om al die wachtwoorden ook daadwerkelijk te onthouden. Je kunt dat doen door voor iedere site een specifiek wachtwoord te verzinnen. Pas een van de manieren toe op bijvoorbeeld: ‘Op Facebook kijk ik graag kattenfilmpjes’ of ‘Instagram is in 2016 voor mooie foto’s’. Wees dus creatief.

Gebruik een wachtwoordkluis

Ik heb zoveel accounts dat ik ze onmogelijk allemaal kan onthouden. Daarom gebruik ik een wachtwoordkluis waar je je accounts in kunt opslaan. De kluis zelf open je met een hoofdwachtwoord. Ik gebruik zelf 1Password. Een andere bekende is LastPass.

Op welk soort sites moet je zeker sterke wachtwoorden gebruiken?

Voor je e-mail, voor sites waar je bestellingen doet en voor je social media zou ik zeker sterke wachtwoorden gebruiken. En gebruik voor iedere site een ander wachtwoord! Voor de rest van de sites kun je eventueel een sterk wachtwoord hergebruiken. Bekijk wat er voor gegevens op die site over jou worden vastgelegd en bepaal dan zelf of een sterk en uniek wachtwoord nodig is.

Gebruik jij al sterke wachtwoorden? En hoe onthoud jij ze?

 

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Dan mis je niks!