Nog een paar dagen en dan is het weer Pasen! Tijd dus voor paaseieren en dan bedoel ik niet de chocoladevariant. Nee, het gaat hier over gekookte eieren en hoe je die nu het makkelijkst kunt koken, pellen en eten.

3 tips voor gekookte eieren - debbieschrijft.nl
Hier komen mijn 3 tips voor gekookte eieren:

Tip 1: hoe kook ik een ei? (medium gekookt)

De kunst van het eieren koken zit ‘m in de dooier. Sommige mensen houden van een hardgekookt ei waarbij de dooier lichtgeel is geworden. Ik houd van medium gekookte eieren waarbij de dooier nog deels donkergeel is en het eigeel nét niet helemaal gestold is.

Ik kook mijn eieren altijd als volgt; giet heet water uit de kraan (55C) in een steelpannetje, zet dat op het vuur en draai het gas op de hoogste stand. Neem je eieren uit de koelkast en prik er een gaatje in met zo’n speciale eierprikker. Laat de eieren voorzichtig in het water vallen. Stel je kookwekker in op 12 minuten. Als de kooktijd voorbij is giet je het kokend water voorzichtig weg en laat je eieren even ‘schrikken’ onder de koude kraan.

Let op: wacht niet tot het water kookt voordat je je koude ei erin legt, want dan loop je kans dat de schaal meteen breekt door het te grote temperatuurverschil. De precieze tijd is afhankelijk van welk fornuis en welke pannen je gebruikt. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om eieren te koken, maar ik doe het altijd zo.

3 tips voor gekookte eieren - debbieschrijft.nl

Tip 2: hoe pel ik eenvoudig een gekookt ei?

Gekookte eieren zijn vaak lastig te pellen, vooral als ze nog erg vers zijn. De schaal breekt in allerlei kleine stukjes en het velletje dat direct onder de schaal zit scheurt kapot. Daarom roepen we de hulp in van een lepeltje! Tik je ei met de bovenkant (de spitse kant) op tafel. Verwijder een paar stukjes schaal, zodat je je lepeltje onder velletje kunt steken. Volg dan met je lepel voorzichtig de contouren van het ei. Herhaal eventueel aan de andere kant. Voila! Je ei is gepeld.

Je kunt een versgekookt ei ook van zijn schil ontdoen door te blazen. Ik het filmpje hieronder kun je het zien:

Red: ik heb dit twee keer geprobeerd, maar krijg het niet voor elkaar. Jij wel?

Tip 3: hoe eet ik een gekookt ei?

Als ik iets vies vind als ik een gekookt ei eet, dan is dat als je bij de tweede hap alleen eigeel te pakken hebt! Daarom deel ik mijn ei altijd in vieren.

3 tips voor gekookte eieren - debbieschrijft.nl

Ik leg het ei in mijn linkerhand en ik snij het met een mes in de lengte door. Vervolgens snij ik iedere helft nog eens in de lengte door, zodat je vier even grote partjes op je hand hebt. Beetje zout erover en klaar om te eten!

3 tips voor gekookte eieren - debbieschrijft.nl

Bonustip voor Pasen

Bij teamconfetti.nl zag ik afgelopen zo’n leuke manier om paaseieren te versieren, dat ik die met jullie deel. Je hebt onder andere een inkjet printer, tissues en modpodge lijm nodig, maar het resultaat is wel geweldig! Klik op de foto om de DIY geïllustreerde paaseieren (+ gratis printable!) te bekijken.

Bron: teamconfetti.nl

Bron: teamconfetti.nl

Ik hoop dat je iets heb aan deze 3 tips voor gekookte eieren, zo vlak voor Pasen.

Heb jij nog tips?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!