Binnenkort gaan we naar Berlijn, samen met een groep collega’s van het bedrijf waar ik werk. Ik heb een paar reisgidsjes over deze stad gekregen van mijn vader. Die zou ik natuurlijk helemaal kunnen lezen, maar ik vind het ook leuk om tips van de locals te krijgen. Zo kom je op plekken die niet in de standaard reisgidsen staan. Ik ging dus op zoek naar blogs over Berlijn en dat viel niet tegen! Ik heb een aantal praktische tips en highlights voor jullie verzameld.

Bloggers over Berlijn - ©debbieschrijft.nl

Ik vond blogs van Marjolein (//berlijn-blog.nl/) en Emma (//wattedoeninberlijn.nl/). Er zijn er nog veel meer, maar deze spraken mij het meeste aan.

Emma werd in 2007 verliefd op de stad en is in 2013 zelfs naar Berlijn geëmigreerd. Zij schrijft, naast dingen die je als toerist kunt doen in deze mooie stad, ook over de kennis die je nodig hebt als je er wil gaan wonen en werken.

Marjolein liep op haar achttiende stage in Berlijn en ze heeft sindsdien ook haar hart daar verloren. Ze woont er sinds 2011 definitief. Marjolein heeft ook onlangs Geraldine Kemper van BNN door Berlijn begeleid voor het programma 3 op Reis.

Kun je de video niet bekijken, kijk dan op de site van BNN.

Ik heb contact opgenomen met de dames en zij waren zo lief om een aantal foto’s te leveren voor dit artikel. Daarnaast geven ze ook beiden nog een ultieme tip voor je verblijf in deze mooie stad!

Berlijn, wat is dat eigenlijk voor een stad?

Berlijn is met een oppervlakte van 892 km² ongeveer 4 keer zo groot als Amsterdam. Er wonen zo’n 3,5 miljoen inwoners verdeeld over 12 districten. Het is een vrij platte stad, die 19 procent bos en 6,7 procent water bevat. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van Berlijn verwoest door de bombardementen en gevechten. Na afloop van die oorlog werd de stad verdeeld in Oost en West en er werd een muur gebouwd om de twee delen van elkaar te scheiden. De Berlijnse Muur viel pas weer op 9 november 1989. Terwijl West-Berlijn zich na afloop van de oorlog al had vernieuwd, werden in Oost-Berlijn pas na de val van de muur de door de oorlog beschadigde woonwijken opgeknapt.

Berlijn is dus een uitgestrekte stad, maar je hoeft niet alles te lopen. Metro, trein, bus en fiets helpen om veel te kunnen zien in een paar dagen. Emma vat het samen in het artikel ‘Openbaar vervoer‘. Marjolein meldt verder dat bus 100 een aanrader is. Deze bus verbindt Oost- en West-Berlijn en leidt je langs alle hotspots. En je bent er minder geld aan kwijt bent dan aan de toeristen hop on, hop off bus. Een dagkaart kost zo’n 6-7 Euro.

Bloggers over Berlijn: uitgang van de U-Bahn, met uitzicht op het Park Inn hotel. Hoop dat het net zo'n prachtig weer is als wij gaan! ©wattedoeninberlijn.nl

Uitgang van de U-Bahn, met uitzicht op het Park Inn hotel. Hoop dat het net zo’n prachtig weer is als wij gaan! ©wattedoeninberlijn.nl

Praktische informatie

Voordat je naar Berlijn afreist is het handig om rekening te houden met een aantal praktische zaken. Emma adviseert:

  • Heb altijd cash op zak in Berlijn. Lang niet overal kun je met “EC karte zahlen” (Pinnen dus, zoals dat in het Duits heet) en zelfs als het kan, weigeren ze soms ronduit je Nederlandse pas en accepteren ze alleen Duitse kaarten. Creditcards liggen al helemaal moeilijk. Ook bij restaurants is het zeker niet overal mogelijk om te pinnen. En bijvoorbeeld in de tram kun je alleen maar met muntgeld (dus geen biljetten!) bij de kaartjesautomaat betalen.Goed opletten dus!
  • Betaal je met je Nederlandse pinpas in Duitsland? Houd er dan rekening mee dat je saldo niet continu up-to-date is, veel afschrijvingen worden pas de volgende werkdag, na het weekend of nog later verwerkt.

Emma over Berlijn

Emma heeft al haar blogartikelen samengevat op een kaart. Heel handig, want zo kun je goed bekijken welke feiten/bezienswaardigheden in de buurt van je accommodatie liggen. Ons hotel ligt bijvoorbeeld op Alexanderplatz. Niet ver daar vandaan ligt de winkel ‘Ostpaket. Dat wordt ook wel grappend het ‘Kaufhaus des Ostens’ genoemd, als ludieke tegenhanger van het luxe warenhuis KaDeWe aan de Kurfürstendamm. Hier vind je typische producten uit de voormalige DDR. Je kunt ook iemand een ‘Ostpaket’ cadeau doen. Deze winkel heb ik al op mijn lijstje gezet!

Iedere maand komt bij Emma een artikel online met daarin een overzicht van de evenementen die gaan plaatsvinden. Dat van mei is er ook al.

Bloggers over Berlijn: een Trabantje, icoon uit de DDR. Met reclame van de winkel Ostpaket ©wattedoeninberlijn.nl

Een Trabantje, icoon uit de DDR. Met reclame van de winkel Ostpaket ©wattedoeninberlijn.nl

Burgers

Als je graag hamburgers eet zit je goed in Berlijn. Emma heeft de restaurants met de lekkerste burgers op een rijtje gezet.

Wat moet je zien?

Je bent de eerste keer in Berlijn, wat zijn dan de dingen die je echt niet moet missen? Ook daarvan heeft Emma alles op een rij.

Ben je verzot op geschiedenis?

Check dan de archieven die Emma heeft opgebouwd over Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en over Berlijn in de DDR. Voordat je naar de stad afreist moet je weten wat Stolpersteine zijn. Zorg ook dat je de achtergrondinformatie over de Stasi gevangenis Hohenschönhausen hebt gelezen als je daarheen gaat voor een bezoek.

Bloggers over Berlijn: een cel in de Stasigevangenis ©wattedoeninberlijn.nl

Een cel in de Stasigevangenis ©wattedoeninberlijn.nl

Emma’s ultieme tip

Ultieme tip…Ik vind dat een onwijs lastige vraag, er is zoveel leuks en gaafs te doen in Berlijn. Je kunt de stad op heel veel verschillende manieren beleven, dus het is net wat je leuk vindt. Ultiem voor mij is: do as the Berliners do. Haal ergens een drankje bij een Späti, ga lekker in een park hangen en chill een uurtje. Kijk naar de mensen en relax. Misschien wel de beste plek om dat te doen, is Tempelhofer Feld. Hier kun je wandelen, fietsen en onwijs genieten van de ruimte en rust om je heen!

Marjolein over Berlijn

Laten we hopen dat we mooi weer krijgen, want daar gaan we natuurlijk wel van uit. Mocht het toch niet zo zijn, dan is dit overzicht met regentips heel handig.

Urban gardening

is ook heel hip in Berlijn. In de Prinzessinnengärten in de wijk Kreuzberg bevindt zich sinds 2009 een tuin waar groenten en kruiden worden verbouwd. De gewassen worden in zakken, melkpakken, pallets en kratten verbouwd omdat de ondergrond vervuild is. In het Gartencafé kun je voor 5 euro de verse daghap gaan eten. Volgens Marjolein is dat altijd lekker! Lijkt me super interessant om die tuin te gaan bekijken en daar een hapje te eten! (Prinzessinnengärten, adres: Prinzenstr. 35-38, OV: U-bhf Moritzplatz. Openingstijden Gartencafé: dagelijks tot 18:00 (vanaf eind april geopend). Openingstijden tuinieren: donderdag 15:00-18:00 en zaterdag 11:00-14:00).

Groenten in bakken verbouwen in de Prinzessinnengärten in Berlijn ©berlijn-blog.nl

Groenten in bakken verbouwen in de Prinzessinnengärten ©berlijn-blog.nl

Urbex

Als je van urbexen houdt (urban exploring), dan kun je in Berlijn je hart ophalen. Marjolein heeft een heel archief van Verlaten Plekken. Haar favorieten zijn op het moment Kaserne Krampnitz (een militaire basis uit de nazi-tijd) en Vogelsang (een geheim Russisch dorp net buiten de stad).

Over de boomtoppen lopen in Beelitz-Heilstätten in Berlijn ©berlijn-blog.nl

Over de boomtoppen lopen in Beelitz-Heilstätten ©berlijn-blog.nl

Budget

Heb je maar een klein budget? Ook dan is in Berlijn genoeg te doen, lees de 50 tips hier.

Marjolein’s ultieme tip

Ok, daar vraag je wel iets heel lastigs hoor! Misschien is mijn ultieme Berlijntip wel “beleef een zondag als een Berlijner”, de winkels mogen namelijk wel altijd dicht zijn op zondag, dat betekent lang niet dat er niets te beleven is. Integendeel! Het is de perfecte dag om sfeer te proeven en te mixen met de locale bevolking. De dag starten met een lekker lang ontbijtbuffet (bijvoorbeeld bij Nest in Kreuzberg, Zuckerstück in Prenzlauer Berg of op elke derde zondag van de maand op de Breakfast Market in de historische Markthalle IX in Kreuzberg) en daarna lekker slenteren over de vlooienmarkt (bijvoorbeeld de vlooienmarkt op de Arkonaplatz in Prenzlauer Berg of op Boxhagener Platz in Friedrichshain) en bandjes, street art en karaoke kijken in het Mauerpark. In mijn boek heb ik ook een heel hoofdstuk gewijd aan zondagen in Berlijn omdat ik ze zo fijn vind! Verder mag je fietsen over de voormalige landingsbanen van luchthaven Tempelhof eigenlijk ook niet missen. En de Gedenkstätte Bernauer Straße moet iedereen gezien hebben om meer te weten te komen over de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog.

Winkelen

kun je ook goed in Berlijn! Je kunt er terecht voor een breed aanbod van winkels, van designerpakken tot vintage en van oordopjes tot fietsen. Doordat Berlijn zo uitgestrekt is liggen de winkelcentra wel ver uit elkaar. Het is dus slim om van te voren te bedenken waar je heen wil. De openingstijden zijn ruim. Doordeweeks zijn de meeste winkels geopend van 10:00 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 21:00 uur. Op zondag zijn echter alle winkels dicht, op een handjevol supermarkten na. Zowel Emma als Marjolein hebben een uitgebreide blogpost geschreven over het diverse aanbod van winkels, dus klik even door naar hun sites.

Ik zou graag het grote warenhuis KaDeWe (Tauentzienstr. 21-24, U Wittenbergplatz) van binnen bekijken. Vlakbij ons hotel aan de Alexanderplatz liggen Galeria Kaufhof en winkelcentrum Alexa, dus daar zal ik ook wel even binnenwippen. Helaas ligt in Berlijn geen Sephora, dat had ik eigenlijk wel verwacht. Verder lijken me de winkels in de wijken Friedrichshain en Prenzlauerberg heel interessant. In de Munzstrasse in Berlin-Mitte is de KICKZ winkel te vinden, waar ze niet minder dan 370 verschillende sneakerschoenen aan één wand hebben hangen.

Marjolein: “De Friedrichstrasse is een winkelstraat die ook zeer geschikt is voor mannen die niet van winkelen, maar wel van flitsende auto’s houden. Deze straat staat bekend om zijn vele auto showrooms (Unter den Linden trouwens ook). Je vindt hier de mooiste mini’s, BMW’s en zelfs Ferrari’s. Maar je kunt hier ook Gallery Lafayettes vinden, een groot luxe warenhuis met Franse oorsprong. Duitsers geen smaak? Think again!”

Een stukje van de Muur in Berlijn ©berlijn-blog.nl

Een stukje van de Muur ©berlijn-blog.nl

Ben je tot hier gekomen? Mooi, dan heb je al veel informatie opgeslurpt. Neem de tijd om beide blogs te bekijken en jouw highlights eruit te halen. Wil je nog meer informatie? Lees dan het boek van Marjolein, Mijn Berlijn. Je kunt het kopen bij Bol (aff.), of lenen in de bibliotheek.

Emma en Marjolein, bedankt voor jullie medewerking!

Ga jij ook naar Berlijn binnenkort?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!