Laatst verzamelde ik een heleboel tips voor een weekend in Berlijn. Afgelopen Hemelvaartweekend was het zover; we gingen naar de Duitse hoofdstad! Ik laat je in dit chronologische verslag zien wat we allemaal hebben gedaan. Vergeet ook niet de video hierboven te bekijken.

Donderdag

We gingen met een georganiseerde reis, via de personeelsvereniging van mijn werkgever BCT. Op de koude donderdagochtend verzamelden 100 collega’s, partners en kinderen zich op de vertrekplaats.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

De 2 bussen van Kupers Reizen werden ingeladen en om 6:30 uur reden we weg richting die Autobahn. Tijdens de eerste stop werden de benen losgegooid met een potje voetbal.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Marienborn

Het weer werd gedurende de dag steeds beter en tijdens de tweede pauze bij grensovergang Marienborn was het heerlijk warm. Marienborn was vroeger een van de belangrijkste grensovergangen tussen West-Duitsland en de DDR.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Iedereen die hier de grens kruiste werd gecontroleerd en paspoorten werden gestempeld. Er is nog een tentoonstelling die laat zien hoe mensen uit de DDR probeerden te ontsnappen naar het Westen en hoe dat meestal mislukte.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Ik wist eigenlijk helemaal niet veel over de DDR-geschiedenis, dus ik registreerde nog niet echt goed wat ik allemaal zag.

Park Inn Hotel

Na veel files reden we om 16:00 uur (anderhalf uur later dan gepland) de parkeerplaats van het Park Inn Hotel op. We kregen een nette, moderne kamer en we konden onze spullen uitpakken. We hadden even tijd voor onszelf voordat we om 18:00 uur gingen eten bij Brauhaus Lemke, vlakbij de Hackescher Markt. Daar konden we met 100 personen genieten van een buffet met typisch Duits eten. Na het eten hebben we me een groepje nog wat rond gekeken waarna we op een terras op de Hackescher Markt belandden, met een Gin Tonic (my new beverage of choice). Daar was het gezellig, ondanks dat ik om 21:15 uur het gevoel had dat het toch zeker al 23:00 uur moest zijn. Zo’n vroege start hakt er toch wel in haha. Maar het kan nog later, want in de hotelbar speelt een Brits one man orkest, dus daar doen we ook nog een drankje. Time for bed: 00:30 uur.

Vrijdag

Na een heerlijk ontbijt in een héél drukke ontbijtzaal vertrekken we rond 09:30 uur met de bus voor een tocht door Berlijn.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Siegessäule

We stoppen onder andere bij de Siegessäule (overwinningszuil) en het euthanasie-monument (dat de ‘euthanasie’ van ruim 200.000 gehandicapten en zieken tijdens de Nazi-tijd herdenkt).

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Vlak bij Checkpoint Charlie staan een aantal vrolijk gekleurde Trabants.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

een kleurrijke Trabant

We hebben het snel in de gaten; Berlijn ademt geschiedenis. Na de rondrit lunchen we met zo’n 20 personen bij Hackescher Hof. Ik neem een heerlijke club sandwich.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Club sandwich als lunch

Boottocht

Na de lunch worden we naar de East Side Gallery gebracht gebracht, waar me aan boord van de rondvaartboot een tochtje maken over de rivier de Spree. Tijdens de zonovergoten tocht langs allerlei leuke plekjes genieten we onder het genot van een biertje van alles wat we zien en kakken we ook een beetje in haha. Ik neem een Berliner Weisse met frambozensiroop en dat smaakt bijna zoals een Wittenkerke rosébier.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

een Berline Weisse met frambozensiroop

Diner

Na de boottocht worden we teruggebracht naar het hotel. Daar zijn we maar kort, voordat we weer naar een Turks(?) restaurant worden gebracht voor ons avondeten. Na het eten kunnen we nog deelnemen aan een stadstour by night. We hebben ons voor alle programmaonderdelen opgegeven en daar ik soms een beetje spijt van. Ik zou ook wel even zelf door Berlijn willen struinen, maar ik besluit dit bezoek aan Berlijn als een introductie te beschouwen. We komen zeker nog een keer terug en dan doen we wat we zelf willen 🙂

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Een restant van de Berlijnse muur © Kirstie Gerards

Stadstour by night

Tijdens deze stadstour zouden we eigenlijk stoppen bij de Reichstag, maar dat is vanwege de rijtijdenwet niet gelukt. wel maakten we een stop bij een theater, bij het Sony Center en bij de Potsdamer Platz. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet alles onthouden heb. De gidsen die we hadden wisten wel véél te vertellen! Kan me niet meer goed herinneren of we daarna nog ergens zijn gaan drinken, misschien hebben we nog in de hotelbar gezeten?

Zaterdag

De zaterdag gaat de boeken in als de WOII/DDR dag. ’s Ochtends wederom een bustour langs belangrijke oorlogsmonumenten. Eerst wandelen we door het Treptower park, dat aangelegd is als ‘Sowjetisches Ehrenmal’, een gedenkplek voor de Russische soldaten die zijn gevallen in de oorlog.

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Treptower Park

Daarnaast bezochten we onder anderen het Holocaust monument dat op de oude Reichstag is gebouwd van waaruit Hitler het Nazi-rijk bestuurde. Vlak daarbij was ook een mini gedenkplaats van de ondergrondse bunker van Hitler, waar hij zelfmoord heeft gepleegd aan het einde van de oorlog (zoals te zien in de film Der Untergang).

Berlijn, verslag onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

© Kirstie Gerards

Het Holocaust monument is door zijn eenvoud indrukwekkend en de volgende keer dat we in Berlijn zijn zullen we ook het museum eronder bezoeken. Daar was deze keer helaas geen tijd voor.

Hohenschönhausen

’s Middags ging de rit naar Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen. Dat is een gevangenis in een afgesloten gebied, midden in een woonwijk, waar de Stasi (Ministerium für Staatssicherheit) in 40 jaar tijd zo’n 10.000 politieke gevangenen heeft gefolterd. De Stasi pakte mensen op die ze ervan verdachten vijanden van de staat te zijn. Mensen werden meestal ’s nachts verhoord, totdat er een bekentenis kon worden genoteerd. Het leven moet in die tijd verschrikkelijk zijn geweest, omdat je niemand kon vertrouwen, soms zelfs je eigen echtgenoot niet. Ons bezoek begon met een film over de Stasi periode en die schetste duidelijk wat de situatie was geweest. Ik heb op school natuurlijk wel geleerd over de DDR, maar die kennis was toch ver weggezakt. Daarna werden we in twee groepen verdeeld voor een rondleiding door het complex. Wij hadden helaas een gids die zowel in het Engels als in het Duits moeilijk te verstaan was, dus dat was erg jammer. Desondanks was het niet moeilijk om je voor te stellen wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Een indrukwekkende plek en eentje die je zeker moet bezoeken als je naar Berlijn gaat.

Vrije tijd!

Toen we rond 16:00 uur terug kwamen in het hotel hadden we eindelijk vrije tijd! Ik ging op zoek naar de winkel Ostpaket, waar ik over schreef in mijn blogpost Bloggers over Berlijn. Die bleek echter helaas gesloten te zijn, erg jammer. 🙁 Omdat onze maagjes begonnen te knorren hebben we op de Hackescher Markt een heerlijke hamburger gegeten. Daarna zijn we bij de winkel Mask World geweest, waar je erg vette maskers en (carnavals-)kostuums kon kopen.

Verslag over Berlijn, onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Maskers bij Mask World

Een zonnige dag is natuurlijk niet compleet een lekker ijsje. En lekkere ijsjes hadden ze, daar bij Amorino!

Verslag over Berlijn, onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

Heerlijk ijs van Amorino

Ken je de Trabant nog? Dat typische autootje uit de DDR? In Berlijn kom je er nog heel veel tegen, die avond zelfs in limousine-uitvoering! Ik was ondertussen snotverkouden geworden, dus ik was blij dat ik mijn bedje kon opzoeken.

Verslag over Berlijn, onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

een Trabant-limousine

Zondag

Tijd voor de terugreis! We vertrokken om 08:30 bij het hotel. Helaas hadden we onderweg HEEL. VEEL. FILE. Het was achteraf gezien het drukste Hemelvaartweekend sinds 2011 en dat hebben we gemerkt. We zijn onderweg twee keer gestopt. Een keer bij zo’n grote Raststatte langs de autoweg en een keer bij een lieflijk pension in de buurt van Kassel, waar we een lekkere driegangenmaaltijd voorgezet kregen.

Een compliment naar onze beide buschauffeurs Piet en Karin; we moesten uiterlijk om 15:30 uur in het pension zijn en door alle files dreigden we te laat te komen. De laatste 20 kilometer zijn met die twee grote touringcars binnendoor gereden. Knap hoe ze daarmee konden manoeuvreren, ik heb me ook in Berlijn regelmatig daarover verwonderd.

Verslag over Berlijn, onze reis die we maakten van 5 t/m 8 mei 2016

De bussen

Na het eten (en de verplichte pauze van anderhalf uur) begonnen we aan het laatste stuk richting Sittard. We kwamen daar rond 21:00 uur aan, twee uur later dan gepland. Moe, maar zeker voldaan stapten we uit de bus, verzamelden onze bagage en gingen we naar huis.

Deze video geeft een korte impressie met bewegende beelden 🙂

Bedankt!

We hebben een top weekend gehad in Berlijn! Een DANK JE WEL aan het adres van het bestuur van onze PeeVee (Gertie, Kirstie, Yvonne, Carlo, Ruud, Jeroen, Sander) en een dank je wel aan Kupers Reizen. En een dank je wel aan de rest van de collega’s en aanhang. Volgens mij heeft iedereen zich goed geamuseerd en kunnen we deze reis een succes noemen!

Bye bye Berlijn!

We komen zeker terug want er is nog zoveel dat ik nog daar zou willen doen. Eigenlijk hebben we geen enkele bestemming uit mijn vorige blogpost over Berlijn kunnen ‘doen’, dus dat moet zeker nog eens gebeuren.

Ben jij al eens in Berlijn geweest?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!