Podcasts … ben jij daar mee opgegroeid? Ikke niet, dat is iets van ‘na mijn tijd’ zeg maar. Maar dank zij mijn vriend ben ik podcasts wel gaan waarderen. Ik vertel je over de podcasts die je moet luisteren.

6-podcasts-die-je-moet-luisteren

Je hebt podcasts in veel vormen. De meesten zijn informatief. Over een bepaald onderwerp, of nieuws-gerelateerd. Maar er zijn ook verhalende podcasts. Een soort van hoorspelen dus … Dat zijn de podcasts waar ik mee ben begonnen. Je kunt je op podcasts abonneren in iTunes, of in de podcast app van je iPhone. Zo ongeveer iedere podcast heeft ook een eigen website. Daar vind je informatie over hoe je ze kunt luisteren, ook voor Android telefoons.

1. Limetown (fiction)

Over Limetown heb ik in het verleden al eens verteld. Het verhaal gaat over een stadje dat een aantal jaren geleden leegliep, nadat er iets was gebeurd. Radioverslaggeefster Lia Haddock onderzoekt wat er is gebeurt, maar mag de waarheid wel boven tafel komen?

Luister naar Limetown

2. Serial (based on a true story)

Serial (seizoen 1) is het verhaal van Adnan Syed. Hij wordt als 17-jarige jongen in 1999 veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin Hae Min Lee. Sarah Koenig is journaliste en radiopersoonlijkheid en in 2013 komt ze Syed’s zaak tegen. Ze begint te onderzoeken wat er is gebeurd en of Syed wel terecht in de gevangenis zit.

De twaalf afleveringen behandelen gesprekken met getuigen, met mede-onderzoekers, met familie. En met Adnan Syed zelf, via de telefoon vanuit de gevangenis. Het bewijs voor zijn veroordeling is gebaseerd op 1 getuige en op het gesprekslogboek van zijn mobiele telefoon. Dat gesprekslogboek blijkt erg discutabel te zijn; mobiele telefoons en zendmasten waren nog redelijk zeldzaam in 1999.

Ik vond deze podcast echt briljant. Je leeft helemaal mee en probeert je eigen theorie te vormen.

Inmiddels is er ook een tweede seizoen, gebaseerd op een ander waargebeurd verhaal. Het gaat over Bowe Bergdahl. Een Amerikaanse soldaat die wegloopt uit zijn legerbasis in Afganistan. Hij zit vervolgens 5 jaar bij de Taliban gevangen voordat hij weer terug naar huis kan. Is hij een deserteur, een verrader? Wat heeft hem ertoe gebracht om het kamp zomaar uit te lopen? Ondanks dat het verhaal lijkt op het verhaal van Homeland (maar dan echt gebeurd) heeft deze podcast mij niet tot het einde weten te boeien. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Luister naar Serial

3. The Message (fiction)

Deze podcast lijkt qua stijl op Serial. Nicky Tomalin wordt betrokken bij een onderzoek naar een geluidsfragment dat 70 jaar geleden is onderschept. Het fragment is van buitenaardse afkomst. Velen hebben het onderzocht, maar bijna iedereen die ’the message’ beluistert is ziek geworden en gestorven.

De NSA vraagt een team van cryprografen om het mysterie van de opname te ontrafelen. Nicky wordt gevraagd om het onderzoek te volgen en er een podcast over te maken. Dat zijn de uitzendingen waar je naar luistert.

De manier waarop de afleveringen worden verteld lijkt erg op de manier die in Serial wordt gebruikt. Daardoor lijkt het erg echt, maar het is toch een fictioneel verhaal, met een sterke science fiction inslag. Ik vond ook deze podcast erg vet en ik heb ademloos geluisterd onder de douche (dat is wanneer ik meestal podcasts luister :-P)

Luister naar The Message

4. The Joe Rogan experience (real life)

Joe Rogan is een Amerikaanse standup comedian, acteur en presentator. Hij presenteert ook alle wedstrijden van de UFC (Ultimate Fighting Championship). Hij ontvangt per podcast steeds één gast en bespreekt met die persoon allerlei onderwerpen. De gasten zijn zo verschillend als ze maar zijn kunnen, maar een ding hebben ze gemeen. De gesprekken zijn iedere keer rete-interessant.

De gemiddelde podcast duurt zo’n anderhalf uur, maar er zijn er ook die 4 uur duren. Ideaal voor als je lang in de auto zit. Een paar van mijn favorieten: #743 met Phill Demers, die bij Seaworld heeft gewerkt en #737 met Lance Armstrong. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet geabonneerd ben op Joe Rogan, maar mijn vriend wel. We luister mee als we ergens naar toe rijden of als we op vakantie gaan.

Luister naar Joe Rogan

5. The Beauty Brains (factual, beauty)

Ik was op zoek naar podcasts over beauty en ik vond er niet veel buiten The Beauty Brains – Real scientists answer your beauty questions. Deze podcast wordt gepresenteerd door 2 ‘cosmetic chemists’, oftewel chemici die zich bezighouden met de ontwikkeling van beautyproducten. Iedere show heeft een bepaald onderwerp en er worden ook lezersvragen beantwoord.

Je krijgt vanuit hun ervaring antwoorden op vragen als: ‘Is aluminium in deodorant slecht voor je?’, ‘Hoe werken siliconen in shampoo?’, ‘Moet ik producten met ingrediënten die beginnen met ‘laur’ vermijden?’, etc. De manier waarop het wordt gepresenteerd is typisch Amerikaans en vrij cheesy en de website is ook niet erg hip haha, maar toch vind ik de meeste afleveringen interessant. Ik heb een tijdje iedere show geluisterd, maar tegenwoordig pik ik eruit wat me aanspreekt. Op hun blog vind je voor iedere aflevering een beschrijving en extra achtergrondinformatie.

Luister naar The Beauty Brains

6. This American Life (real life)

Ik heb het beste voor het laatst bewaard, want dit is op het moment mijn favoriet. Een podcast bestaat steeds uit 3 of 4 verhalen (acts) die gebaseerd zijn op hetzelfde thema. Iedere aflevering heeft een ander thema. Het zijn unieke verhalen, die mooi worden verteld, met slimme en creatieve thema’s.

Wat me bij is gebleven; een verhaal over een Chinese Oma, die kanker heeft. In China is het normaal dat familieleden de uitslag van ziekenhuisonderzoeken krijgen, niet de patiënt zelf. De Amerikaanse Lulu Wang vindt het moeilijk om daar mee om te gaan. Haar Oma heeft namelijk waarschijnlijk nog maar 6 maanden te leven en Oma’s zus wil haar dat absoluut niet vertellen. Er wordt zelfs een doktersrapport vervalst. De familie vervroegt een huwelijk van een neefje, zodat de hele familie nog naar Oma in China kan, zonder dat ze haar hoeven te vertellen wat er aan de hand is. Vreemde situatie, maar het schijnt wel te werken, want 3 jaar later leeft Oma nog.

Dit verhaal zat in podcast #585 ‘In Defense Of Ignorance’. Zo zijn er nog een heleboel interessante en diverse verhalen te vinden.

Luister naar This American Life

 Zo, dat was het voor deze keer. Luister jij ook podcasts en heb je nog tips voor me? Laat dan een reactie achter!

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!