Is de onkruidbrander HET middel tegen dat vervelende onkruid tussen je tegels?!

Ik heb zo’n hekel aan onkruid verwijderen. In de voortuin heb ik in de perkjes nu maagdenpalm staan als bodembedekker, dat werkt goed. Maar het pad naar de voordeur en het stuk bestrating voor het raam … veel onkruid. De klinkers liggen er ook niet heel strak bij, dus het onkruid heeft genoeg kans om zich in de kieren te vestigen. Ik weet dat het met een half uur of drie kwartier werken weer onkruidvrij is, maar ik heb er zo’n hekel aan he … Ik heb vorig jaar geprobeerd om het onkruid weg te houden door met azijn te sproeien, maar dat werkte toch niet goed. Gif sproeien zou ook kunnen, maar daar ben ik toch niet zo voor. Ik vind het gif dat nodig is tegen de buxusmot al erg genoeg.

Voor

Voor

Onkruidbrander bij Action

En toen ging ik naar Action en lag daar een onkruidbrander. Hmm, zou dat werken?! Helaas waren de bijbehorende containers met gas niet op voorraad, dus liet ik ‘m toch liggen. Een paar weken later was ik weer bij Action en toen was de set compleet. Ik nam ‘m mee naar huis en testte de onkruidbrander uit.

Hoe werkt de onkruidbrander?

Het is eigenlijk een heel simpel ding. Hij is ongeveer een meter lang, met het handvat aan de bovenkant en de brander aan de onderkant. Net onder het handvat zit de aansluiting voor de gascontainer (of gasfles, gasbus, spuitbus?). Die draai je heel makkelijk vast. Als de gascontainer is bevestigd draai je ’t kraantje open en druk je op de ontsteker. Het vlam gaat meteen aan, werkt super eenvoudig.

Nu kun je het onkruid ‘aanvallen’. Het was even puzzelen hoe lang je de vlam boven een plantje moet houden, maar ik ga zo lang door totdat het hele blad zwart is. Het knettert een beetje, door het vocht in de plant. Soms kan een plantje ook vlam vatten, of droge bladeren die er omheen liggen, maar dat vuur gaat ook weer snel uit. Ik heb nog geen gevaarlijke situatie meegemaakt. Als je klaar bent draai je het kraantje dicht en kun je de container weer losdraaien. Die container wordt trouwens heel koud!

Is het veilig voor je bestrating?

Ja, in ieder geval voor de cobblestones in onze voortuin en de betonnen stenen in onze achtertuin. De stenen verkleuren niet door de vlam.

Onkruid na behandeling

Direct na de behandeling

Blijft het onkruid weg waar je met je brander bent geweest?

Dat kan ik nog niet met zekerheid zeggen. Je verbrandt de plantjes die zichtbaar zijn, maar daarna kan er natuurlijk weer iets anders ‘landen’ op die plek. Ik heb wel het idee dat het minder hard terugkomt. Ligt ook een beetje aan het weer natuurlijk. Het weer van de afgelopen weken was bijzonder groeizaam, met veel regen maar ook felle zon, dus dan groeit er wellicht ook sneller weer iets nieuws.

In dit artikel las ik de volgende informatie:

Voor een effectieve onkruidbestrijding kun je de onkruidbrander het beste in het voorjaar en de vroege zomer gebruiken als eenjarig en meerjarig onkruid ontstaat. Het doden van grotere, volwassen planten vereist meer warmte, dus kun je tijd en brandstof besparen door het onkruid te vernietigen als het nog jong en mals is.

Voor een effectieve bestrijding adviseert men na 2 tot 3 weken de behandeling te herhalen. Door het verbranden dood je het eenjarige onkruid helemaal (meerjarig onkruid zal weer opkomen), maar het vernietigt niet de wortels van meerjarig onkruid. Deze produceren binnen een week na het branden nieuwe scheuten. Extra behandelingen zullen de in de wortels opgeslagen energie uiteindelijk uitputten en het onkruid zal sterven.

Het is aan te raden om, voordat je de onkruidbrander gaat gebruiken, de bodem een aantal malen te sproeien. Wanneer de zaden van het onkruid nog niet zijn uitgekomen kun je ze niet met warmte doden. Als de bodem echter is verzadigd met water ontstaat geleiding van warmte en kan ook het zaad worden gedood.

Dat er eenjarig en meerjarig onkruid is wist ik eerlijk gezegd nog niet. Maar als ik dat artikel mag geloven zou je dus op een gegeven moment van je onkruid af zijn voor de zomer, als je op het juiste moment begint met de onkruidbrander?

Een dag na de behandeling

Een dag na de behandeling

Is de onkruidbrander een succes?

JA, vind ik wel. Zoals ik zei heb ik wel het idee dat het onkruid minder snel terugkomt, maar dat kan ik pas definitief aan het einde van de zomer bepalen. Ik vind het een super handig ding. Ik heb ‘m nu 4 keer gebruikt en ik word er steeds handiger mee. Ik vind het ook gewoon leuk om te doen, want ik vind met vuur spelen (‘funkele’ in het Limburgs) leuk. In de bus zit 227 gram gas en na 4 keer gebruiken is die container nog ongeveer half vol. Gaat best lang mee dus, langer dan ik had verwacht.

Waar koop je zo’n onkruidbrander?

Deze is van het merk Kinzo en die heb ik dus gekocht bij Action. Hij kost daar € 9,95, maar er zijn regelmatig aanbiedingen. Een bus met gas kost € 0,99. Ik vermoed dat je ze ook kunt kopen bij de bouwmarkt. Of bestel er een via Bol.com (aff). Kijk en vergelijk wel eerst prijzen voordat je eentje aanschaft, want de prijsverschillen zijn HEEL groot. Ik weet niet of deze jaren meegaat, maar € 9,95 vond ik een leuk prijsje om het fenomeen mee uit te proberen.

Heb jij al eens een onkruidbrander geprobeerd?

Update mei 2018

Ik gebruik deze onkruidbrander nu al voor het derde jaar en hij doet het nog steeds perfect. Ik heb gemerkt dat ik ongeveer 1 bus gas per seizoen verbruik.

 

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!

Dit artikel bevat affiliate links.

BewarenBewaren