Soms komt er een tag langs die ik wel móet invullen! Tamara van de blog Mara Tegendraads stelde deze Limburgse Blogger Tag samen.

Waar ben jij geboren of waar woon je nu?

Ik ben geboren in Urmond. Daarna op mijn 4e verhuisd naar Roosteren, waar ik tot mijn 16e heb gewoond. Daarna Berg aan de Maas, waar ik ook voor het eerst ben gaan samenwonen. Toen een aantal jaren in Holtum. Nadat mijn relatie misliep ben ik naar Sittard verhuisd en daar woon ik nog, al bijna 14 jaar.

Spreek jij Dialect?

Joa! Mijn dialect is wel een beetje een mengelmoesje van de plaatselijke dialecten waar ik heb gewoond. Ik vond deze video waarin de top 100 van leukste Limburgse woorden op een rij is gezet. Zeker de helft ken ik ook niet haha. Sjoes, gedeuns en fiezele zijn toch wel een paar favorieten.

Wie is jouw favoriete bekende Limburger?

De eerste die mij invalt is Chantal Janzen. Ze komt uit Tegelen in Noord-Limburg. Ik moet altijd lachen om de berichten op haar Facebook-pagina en ik vind haar goed acteren en presenteren.

In welke Limburgse stad ga je het liefste shoppen?

Hmm, lastige vraag. Sittard is natuurlijk het kortste bij, maar daar sneuvelen de laatste tijd helaas best veel winkels. Maastricht vind ik ook leuk, maar dat is altijd duur qua parkeren. Naast Sittard kom ik het vaakst in Heerlen. Venlo en Roermond zijn trouwens ook leuk!

Snap je het nog?! 😉 Ik heb dus eigenlijk niet echt een favoriete Limburgse shopstad.

Welk Limburgs eten vind je het lekkerste?

Limburgs zoervleisj! Dat is stoofvlees, maar dan veel zoeter, omdat er ontbijtkoek en appelstroop in wordt verwerkt. Check het recept hier op mijn blog.

Wat mis jij in Limburg dat ze in de Randstad wel hebben?

Niet veel eigenlijk. Wel een kledingwinkel als Zizzi en (interieur?)winkels als Flying Tiger en Søstrene Grene. Toevallig zijn al deze winkels van Deense afkomst haha. Oh ja, vergeet ik bijna een echte Apple Store. Die zou wel in Maastricht mogen komen. Verder zou een muziekhal ook leuk zijn, zodat we niet eerst anderhalf uur hoeven te rijden om naar een concert te gaan.

Hou jij van Limburgse muziek en welke?

Niet speciaal. Rowwen Heze en de Jansse Bagge Bend zijn wel Limburgse bands die goed zijn voor een leuk tentfeestje. Verder kan ik zo eigenlijk geen Limburgse muziek bedenken die ik zelf zou afspelen.

Wat mis je het meest aan Limburg als je er niet bent?

Het feit dat het thuis is denk ik. In Limburg gaat het er iets gemoedelijker en iets minder gehaast aan toe dan in de Randstad. Maar als we terugkomen van vakantie in Zweden, dan vinden we het hier in Limburg toch echt veel te druk haha. Zo zie je maar, alles is relatief.

En Limburgse vlaai natuurlijk. De echte abrikozen-linzen, of rijstevlaai, of aardbeien met harde wenerbodem, of pudding-kruimel. Daar kan Multivlaai toch echt niet aan tippen. Slagroomtaart is geen vlaai!

Limburgse Blogger Tag - vlaai

Aardbeien met harde wenerbodem en rijstevlaai (Bron)

 

Heb jij bekende of historische plekken in je omgeving?

Ik denk dat de stadswal toch wel het meest iconische stukje Sittard is. Ik heb drie jaar in de flat op de Deken Tijssenstraat gewoond, met uitzicht op de wal. Prachtig stukje Sittard.

Limburgse Blogger Tag

Op de Brandstraat naast Hunkemöller, staat het beeld van Zefke Mols. Over de wal een doorkijkje naar de flat waar ik heb gewoond (in het gele cirkeltje). Deze flat is er nu niet meer. (Bron)

Aan die wal liggen ook een aantal prachtige, verborgen tuinen. Tijdens het onderzoek voor dit artikel kwam ik deze pagina tegen waarin die geheime tuinen worden getoond.

Heb jij een favoriete Limburgse schrijver?

Eerlijk? Ik ken eigenlijk alleen Paul van Loon, maar ik heb zijn kinderboeken nooit gelezen. Die zijn van na mijn tijd zeg maar. Ik ben dus gaan googlen naar Limburgse schrijvers en op deze site vond ik Sandra Berg!

Ja natuurlijk haha! Ik ken Sandra sinds we op haar huis in Zweden hebben gepast afgelopen kerst, maar ik was even vergeten dat zij uit Roermond komt. Ik heb nu 4 of 5 van haar boeken gelezen en ik mag wel zeggen dat ze mijn favoriete Limburgse schrijfster is.

Weet ik nog andere leuke Limburgse bloggers te noemen?

Ik volg eigenlijk alleen Tamara en Audrey van Een of andere blog. Van Breg Blogt (=importlimbo :-)) lees ik soms artikelen die ik via Facebook tegenkom. Heb wel via deze tag andere Limburgse bloggers leren kennen, zoals Sim’s Cup of Tea. Audrey van Een of andere blog schrijft ook regelmatig over het Limburgs, dus ik tag haar om deze tag in te vullen.

Welke Limburgse bloggers volg jij?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!