Het Limburgse heuvelland is uitermate geschikt voor een heerlijk wandeling. Vorige week hadden we zin in een frisse neus en kozen we voor een wandeling rondom Oud-Valkenburg.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

Kasteel Schaloen

Het vertrek- en eindpunt was Kasteel Schaloen. Dit is een prachtig kasteel uit 1656, met een koetshuis, poortgebouw en een tiendschuur. In het poortgebouw is een brasserie gevestigd. We konden er makkelijk parkeren, maar ik kan me voorstellen dat het met beter weer heel druk zal zijn daar.

Korenwolf

We hadden een route gezocht op Wikiloc. Dat is een site die gratis routes aanbiedt. Wandelroutes, maar ook routes voor fietsen, mountainbiken, zeilen, etc. Je mag routes gebruiken (downloaden) en je kunt ze zelf ook aanbieden (uploaden). Via een plugin kun je zo’n route gebruiken op je Garmin GPS, of je gebruikt de app op je Android of iPhone.

Wij kozen deze korenwolfrondwandeling van bijna 8 kilometer. De naam van de route is afgeleid van de korenwolf. Een veldhamster die zijn leefgebied heeft in de akkerbouwgebieden op de loss- en leemgronden van Zuid- en Midden-Limburg. Uiteraard zijn we geen enkele korenwolf tegengekomen, want die houdt nu zijn winterslaap.

Ijzel

Het had op vrijdag en zaterdag regelmatig gesneeuwd en geijzeld, maar zondag dooide dat helaas weer weg. De paden waren hierdoor (plaatselijk) wel erg glad, dus het was soms best wel glibberen. De route liep in het begin meteen een heel stuk bergop, dus we kwamen meteen op temperatuur. Een heel stuk gaat door de velden en een kleiner deel door het bos. Doordat het ook flink mistig was, was er eigenlijk niet zo veel te zien.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

Op een zonnige dag zal deze route veel aantrekkelijker zijn, dus we zullen ‘m waarschijnlijk nog wel eens gaan lopen.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

We zagen op heel veel plekken van deze ‘stokjes’ ijs liggen. Heel vreemd. Later trokken we de conclusie dat de takken van struiken en bomen door de ijzel van een ijsomhulsel waren voorzien. Nu het aan het dooien was vielen die omhulsels op de grond, met dit fraaie effect als resultaat.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

Uiteraard hadden we onze wandelschoenen aangetrokken, dus we hadden heerlijk droge en warme voeten. Door de mist kregen we echter wel nat haar. Vreemd dat je dat niet in de gaten hebt met mist.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

Lunch

We waren rond kwart over 1 weer terug bij kasteel Schaloen en we hebben de wandeling afgesloten met een lekker lunch in de gezellige brasserie. Op de site van kasteel Schaloen vind je meer info over de brasserie én overnachtingsmogelijkheden.

Parcours

De route loop voornamelijk over landbouwweggetjes, dus meest onverhard. Het hoogteverschil is 131 meter. Er zitten een paar lange, stijgende stukken in, maar het is nergens heel erg steil. Goede wandelschoenen zijn zeker in de winter aan te raden. Als het droog weer is kun je de route wellicht ook op sportschoenen lopen. Onderweg zie je schapen en (in de zomer) koeien en kun je genieten van de weidse uitzichten.

Wandeltip: korenwolf rondwandeling bij kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg - ©debbieschrijft.nl

 

Ben jij al eens in de buurt van kasteel Schaloen gaan wandelen? En gebruik je de site wikilocs wel eens?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!