De Pilea Peperomioides, alias pannekoekplant, alias Chinese money plant. Als je vaak op Instagram of Pinterest kijkt en van planten houdt, dan ben je de Pilea vast al eens tegengekomen. Dit grappige plantje met zijn prachtige groene, ronde bladeren is mijn favoriet geworden.

Hoe stek je een Pilea baby? | ©debbieschrijft.nl

Baby’s

Het bijzondere aan dit plantje? Zodra het plantje zo’n vier maanden oud is beginnen al ‘baby’s’ te groeien. In de grond naast de moederplant piepen deze baby’s omhoog en vormen zich nieuwe plantjes.

Hoe stek je een Pilea baby? | ©debbieschrijft.nl

De baby zit via de wortel vast aan de moederplant.

Verkrijgbaarheid

Deze plant is niet nieuw. In de jaren zeventig was zij ook al populair maar daarna is ze een beetje in de vergetelheid geraakt, tot nu. Je vindt ze maar zelden in de standaard bloemenwinkels, al heb ik ze laatst wel bij Intratuin gespot. Omdat je zo eenvoudig nieuwe plantjes kunt stekken, worden ze veel verspreid als cadeautje, of verkocht via Instagram en Marktplaats. Ik heb mijn moederplant ook via Marktplaats gekocht.

Verzorging

Pilea’s hebben graag een warme, lichte plek, maar kunnen niet goed tegen directe zon. Ik heb ze nu in de vensterbank van een raam op het Noorden staan. Ze hebben ongeveer twee keer week een klein beetje water nodig. Ze houden niet van natte voeten, maar de grond moet licht vochtig blijven. Laat de grond niet uitdrogen!

Hoe stek je een Pilea baby? -> tip | ©debbieschrijft.nl

Het is een beetje puzzelen in het begin. De mijne kreeg wat gele bladeren; wat is er aan de hand? Te weinig licht, te nat, te droog? Maar maak je niet druk, je moet je Pilea gewoon even leren kennen. Op haar warme plekje in de vensterbank doen mijn Pilea en haar baby’s het nu prima.

Hoe stek je een Pilea baby?

Als de baby ongeveer 4 cm hoog is, veeg je voorzichtig de potgrond tussen het stekje en de moederplant weg. Het kan zijn dat het stekje al wortel heeft geschoten, graaf dan voorzichtig ook de wortels los met een bijvoorbeeld een theelepel. Zorg dat je een schone, scherpe schaar of mes hebt en knip of snij het stekje los van de moederplant.

Zet het stekje in water. Het nieuwe plantje zal zo vanzelf wortels aanmaken.

Hoe stek je een Pilea baby? | ©debbieschrijft.nl

Na een week in water zie je al nieuwe worteltjes ontstaan.

Na een week of twee zijn er voldoende wortels en kun je de stekjes in aarde gaan zetten.

Hoe stek je een Pilea baby? | ©debbieschrijft.nl

Met als resultaat een nieuw plantje!

Hoe stek je een Pilea baby? | ©debbieschrijft.nl

Deze plantjes staan nu een aantal dagen in hun eigen grond. Ik volg ze met argusogen, maar tot nu toe lijkt alles goed te gaan! De moederplant heeft al weer twee nieuwe stekjes, dus binnenkort kan ik het proces weer gaan herhalen.

Stappenplan

Ik heb het proces voor jullie in een stappenplan gezet. Bewaar dat op Pinterest of sla de afbeelding op, dan kun je steeds terugkijken als het nodig is.

Hoe stek je een Pilea baby? -> stappenplan | ©debbieschrijft.nl

Ik vind deze plantjes zó leuk! En doordat ze zo makkelijk te stekken zijn kun je je interieur makkelijk en snel van veel groen voorzien.

Heb jij een Pilea Peperomioides? En heb je ook al een Pilea baby gestekt?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!