Samen iets gaan doen is een veel leuker moederdagcadeau, dan dat bosje bloemen of een flesje parfum, toch? Daarom hadden we onze moeders een workshop vlaaien bakken cadeau gedaan. We hadden afgesproken dat we zouden gaan als het niet te warm was. Dus het werd februari 😛

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

We waren met zijn vijven: mijn zus Esther, haar schoonmoeder Truus, mijn schoonmoeder Wilma, ons beider bonusmoeder Martha en ik. We waren te gast bij Van Ós op de Paardestraat in Sittard. Mischa Stelten was onze workshopleider (of -lijder ;-)) van de avond.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Mischa Stelten

Hij had 4 recepten voorgesteld: een kersenlinzenvlaai, een penseevlaai, een kersenvlaai en een gluten- en lactosevrije miserable. Na wat korte uitleg over de ingrediënten en het bakgerei konden we aan de slag.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Martha

Limburgse vlaaien

Van de penseevlaai hadden we allemaal nog nooit gehoord, maar je kunt het vergelijken met kano’s en penseekoeken. Een hardewener bodem (die je wellicht kent van aardbeienvlaai) met een vulling van amandelspijs, boter, ei en rasp van citroen en sinaasappel. In Sittard niet zo bekend, maar er zijn bakkers in Maastricht en omstreken die deze vlaai nog ieder weekend in het assortiment hebben.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Wilma

De kersenvlaai wordt gemaakt met het typisch Limburgse vlaaien-gistdeeg. Dat gistdeeg moet eigenlijk een tijdje rijzen, maar dat proces kun je versnellen door het een 20 minuutjes in een oven van 50 graden te leggen.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

We bakken met roomboter

Tip van Martha: maak je vinger nat met wat water en bestrijk de rand van de vlaai voordat die de oven in gaat. Zo voorkom je dat er teveel vocht verloren gaat en de rand droog wordt.

Het linzendeeg van de kersenlinzenvlaai is wat zoeter en brosser, mijn favoriet! In dit deeg heeft Truus bakammoniak verwerkt, maar daar ruik je of proef je na het bakken niks meer van.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Truus

Miserable

De Miserable wordt gemaakt van 2 lagen amandelbiscuit, gevuld met botercreme. Aangezien Esther een gluten- en lactosevrije variant wilde maken, werd het een biscuit van amandel- en boekweitmeel en heel veel eiwitten, met een vulling van crisco (plantaardige botervervanger) en aardbeien.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Esther

Lekker, lekker!

Met tussendoor een lekker kopje koffie en de afwas vloog de avond voorbij. Bij de koffie hadden we een stukje knapkoek, gemaakt van deeg dat over was.

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Het deeg voor de penseevlaai in de KitchenAid

Mischa maakt ook brownies en ander gebak voor diverse restaurants en koffietentjes in Sittard, dus die brownies moesten we natuurlijk ook even proeven. Heerlijk!

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Debbie

Het bakken van de vlaaien duurde an sich helemaal niet zo lang. Nadat alles een beetje was afgekoeld hebben we de vlaaien verdeeld en mee naar huis genomen.

Top 4

Mijn top 4 van deze vlaaien ziet er zo uit: 1. kersenlinzenvlaai, 2. kersenvlaai, 3. miserable, 4. penseevlaai. De laag amandelspijs in de penseevlaai is voor mijn smaak te dik, maar het deeg zelf vind ik wel super lekker. Als ik ‘m nog eens zou maken, dan zou ik het deeg dubbeldik maken en de laag spijs halveren haha. De miserable was lekker ondanks het lactose- en glutenvrije aspect, maar ik ben gewoon niet zo’n fan van dat soort gebak. Maar goed, het leuke van zo’n workshop is dat je eens niet de geijkte appeltaart of marmercake maakt. Buiten je comfort zone bakken is juist leuk!

Workshop vlaaien bakken met de moeders bij Van Ós in Sittard | ©debbieschrijft.nl

Het resultaat van de workshop!

Van Ós

De workshop was erg geslaagd. Mischa weet waar hij het over heeft en zijn passie voor koken en bakken werkt in alles door. Wil je ook eens zo’n workshop doen, neem dan contact op via Facebook.

P.S. Ik heb het accent op de O in Van Ós altijd over het hoofd gezien en dacht dat de eigenaar gewoon ‘Van Os’ als achternaam had. Maar het bleek dus ‘Van Ós’ te zijn. Dat betekent Van Ons in het Limburgs. 🙂

Heb jij al eens een workshop vlaaien bakken gedaan?

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Of abonneer je via e-mail. Dan mis je niks!