Het was de laatste tijd iets rustiger hier op debbieschrijft.nl en dat had een goede reden. Ik ga namelijk ondernemen! Ik ben een bedrijf gestart als Virtual Assistant, genaamd VA for Adventure.

Ik ga ondernemen! ©debbieschrijft.nl

Wat is een Virtual Assistant (VA)?

Wellicht is het begrip VA nog niet zo bekend, dus zal ik dat eerst uitleggen.

Wikipedia zegt:

virtual assistant (typically abbreviated to VA, also called a virtual office assistant) is generally self-employed and provides professional administrative, technical, or creative (social) assistance to clients remotely from a home office.

Het virtual aspect betekent eigenlijk dat je van waar dan ook kunt werken. Thuis, in een koffietentje, in het buitenland, noem maar op. Ik ga me richten op ondersteuning bij het (mooi) maken van websites, SEO, social media en doelgroepbepaling.

Waarom ga ik dit doen?

Ik vind eigenlijk alles dat met social media en websites te maken heeft super interessant. Als je gaat kijken naar vacatures op dit gebied dan zijn het meestal marketinggerichte functies. Ik heb geen marketing opleiding gedaan en ik vind ook niet alle marketingtaken even interessant. Dan wordt het dus lastig als je een andere baan wil zoeken.

Eind vorig jaar kwam ik de training Become A Kickass VA tegen van Blueberry Dynamic. Dat leek me wel wat! Ik kende het VA-vak al, maar ik had er nog een associatie van administratieve taken bij zoals boekhouding, agendabeheer en telefoondiensten. Toch sprak de training me aan omdat het erg gericht was op het lokatie-onafhankelijk werken. Ik gaf me op en volgde de 9-daagse training in februari.

Toen begon alles een beetje op zijn plek te vallen. Dit vind ik leuk! Als VA kun je namelijk precies die taken aanbieden die je leuk vindt en waar je goed in bent.

Ik ga ondernemen! ©debbieschrijft.nlWie is mijn doelgroep?

In de training leerde ik dat je ideale doelgroep heel vaak mensen zijn die heel erg op jezelf lijken qua type en qua interesses. Hierdoor heb ik een hele specifieke doelgroep bepaald, namelijk Nederlandse en Vlaamse ondernemers die naar Zweden gaan (of er al wonen) en die een eigen bedrijf starten. Vaak zijn dit toeristische bedrijven zoals campings of restaurants, maar ook webshops of klusbedrijven. Ondernemers die al veel tijd kwijt zijn met ondernemen in een vreemd land, die de taal moeten leren én die vaak ook nog niet veel ervaring hebben met wat ze gaan doen.

Een goede website en een duidelijke aanwezigheid op social media kan veel klanten opleveren, maar dat zijn vaak de gebieden waar ze weinig ‘ost’* van hebben gegeten. Je ziet dan dat ze snel een naam bedenken en ergens een gratis website in elkaar zetten, zonder er goed over na te denken welke klanten ze willen aantrekken en wat ze met hun bedrijf willen uitstralen.

Dat kan beter en ik ga die avontuurlijke ondernemers daarmee helpen!

*(Zweedse woord voor kaas)

Wanneer ga ik dat doen? Ik heb immers een full-time baan én een blog?

Klopt, maar per 1 maart ga 1 dag minder werken bij mijn huidige werkgever BCT (en ik waardeer het enorm dat dit mogelijk is). De woensdag en de avonden ga ik dan besteden aan mijn bedrijf. Ik ga niet stoppen met debbieschrijft en ik zal proberen hier zeker 1 artikel per week te blijven schrijven. Een bedrijf starten betekent dat ik heel veel moet leren, maar dat vind ik alleen maar leuk. Ik moet ook veel doen: administratieve zaken regelen, een goede website bouwen (vaforadventure.com) en als belangrijkste natuurlijk: klanten vinden!

Ken jij ondernemers die een onderneming (gaan) starten in Zweden? Breng ons dan in contact!

Zo kun je me bij VA for Adventure bereiken:

e-mail VA for Adventure e-mail
Facebook VA for Adventure facebook
Twitter VA for Adventure twitter

Ben je geïnteresseerd in waar ik tegenaan loop bij het ondernemen?

Laat het me weten in een reactie. Als jullie dat leuk vinden zal ik vaker over het ondernemer zijn gaan bloggen.

ondertekening
Volg me ook via ♥ Bloglovin’ ♥ Facebook ♥ Twitter ♥ Instagram ♥ Pinterest
Abonneer je via e-mail Dan mis je niks!